Την κατηγορία των ξένων που έχουν βγει σε σύνταξη βάζει στο μικροσκόπιό της η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα. Έτσι καθιερώνει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για ξένους συνταξιούχους που αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την κατηγορία αυτή των αλλοδαπών πολιτών στη χώρα, όπως έκανε με τις διατάξεις του non dom φορολογικού κατοίκου για τους ξένους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, θα προβλέπεται φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 7%. Οι ευνοϊκές διατάξεις θα εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα, μεταφέροντας εδώ τη φορολογική τους κατοικία. Είναι ένας τρόπος να προωθηθεί ο στόχος που συχνά έχει ονομαστεί «να γίνει η Ελλάδα η Φλόριντα της Ευρώπης».
Η ρύθμιση θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Η ευνοϊκή ρύθμιση εφαρμόζεται κυρίως για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι συνταξιούχοι δημοσίου κατά κανόνα φορολογούνται στη χώρα τους. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.
Κίνητρα σε επιχειρήσεις
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκή φορολόγηση για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 15%, όπως ισχύει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει επιχειρηματίες με δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ότι η ευνοϊκή αυτή φορολογική ρύθμιση θα αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για να μεταφέρουν στην Ελλάδα στελέχη τους που σήμερα απασχολούνται σε γειτονικές χώρες, με ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης. Το νομοσχέδιο που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μείωση φόρων
Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και πρωτίστως των ασφαλιστικών εισφορών αναφέρθηκε χθες ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο 10th Nicosia Economic Congress.
Επίσης, ανέφερε τους εξής στόχους της κυβέρνησης:
- Την προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.
- Την περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
- Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της ελληνικής οικονομίας.
- Τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, με κατάθεση και ψήφιση σειράς νομοσχεδίων.
- Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, το δικαστικό σύστημα, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική κ.ά.
- Την πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Όπως είπε ο στόχος της κυβέρνησης είναι να οικοδομήσει η Ελλάδα ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και εγχώρια μέσα.