«Πράσινο φως» άναψε η Κομισιόν για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε θεραπείες για τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα Παρασκευή «άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού.
«Δεν θα δείξουμε φειδώ σε καμία προσπάθεια να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.
«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η Κυριακίδου. «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.
Ο «πόλεμος» της ρεμδεσιβίρης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες. Να θυμίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινηθεί άκρως επιθετικά όσον αφορά την εξασφάλιση των αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης, ενώ το ίδιο επιδιώκει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνονται διαπραγματεύσεις με τη φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences». Ο ίδιος εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο Remdesivir αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά». Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την ασθένεια Covid-19.
Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία «Gilead Sciences», σύμφωνα με την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν θέλησε να δηλώσει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.