Όπως δείχνουν και άλλες μετρήσεις, ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει πολλές χώρες και να οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια σήμερα την ώρα που σε διάστημα 7 μηνών η επιδημία έχει σκοτώσει πάνω από 500.000 ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 55.400 νέα κρούσματα COVID-19 χθες, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, με τις μολύνσεις να αυξάνονται στις περισσότερες πολιτείες. Αρκετοί κυβερνήτες ανέστειλαν τα σχέδιά τους για το άνοιγμα των οικονομιών τους μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων. Η Λατινική Αμερική, όπου η Βραζιλία καταμετρά 1,5 εκατομμύρια κρούσματα, αντιπροσωπεύει το 23% του συνόλου παγκοσμίως των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με την Covid-19. Η Ινδία έχει αναδειχθεί σε νέο επίκεντρο στην Ασία, με 625.000 κρούσματα.
Η Ασία και η Μέση Ανατολή αποτελούν περίπου το 12% και 9% αντίστοιχα των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία. Τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου, στην Γουχάν της Κίνας, προτού οι μολύνσεις εκτοξευθούν στην Ευρώπη, κατόπιν στις ΗΠΑ και αργότερα στη Ρωσία.
Η πανδημία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση, με την Ινδία και τη Βραζιλία να προσπαθούν να διαχειριστούν τα πάνω από 10.000 κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως.
Εν τω μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιηθεί η ρεμδεσιβίρη για τις θεραπείες σε ανθρώπους που νοσούν βαριά από την ασθένεια Covid-19.
«Δεν θα δείξουμε φειδώ σε καμία προσπάθεια να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.
«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η Κυριακίδου. «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.