Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με τον υπουργό Προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να δηλώνει ανοιχτός σε βελτιώσεις λέγοντας πως «βαδίζουμε με οδηγό τη συναίνεση». “Στόχος είναι να καταλήξουμε κάπου και να το ψηφίσουμε” σημείωσε.
Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει τις διαδηλώσεις, είπε πως το αντίθετο κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα για διαμαρτυρία και συγκεντρώσεις.
«Όλα όσα γίνονται στο χώρο των διαδηλώσεων είναι καλά; Αυτό λέτε, οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι; Εγώ δεν ξέρω κανέναν», είπε και έκανε λόγο για αναντιστοιχία των αναγκών των πολιτών και της πραγματικότητας με την κυβέρνηση να έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα οδηγηθεί σε ακροδεξιές ατραπούς και διευκρίνισε ότι σε τυχόν διάλυση συγκέντρωσης ο εισαγγελέας θα είναι παρών. Ακόμη, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που έχει υιοθετήσει τη ρητορική περί επαναφοράς χουντικών νόμων: «Ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι εμποδίζουμε όποιον πολίτη θέλει να ασκήσει το δικαίωμα του συνέρχεστε. Πείτε μου μια παράγραφο ένα άρθρο μια διάταξη που εμποδίζει πολίτη να διαδηλώσει. Δεν υπάρχει καμία. Ο νόμος επιχειρεί να κατοχυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα ο πολίτης να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, ώστε να εκπληρώνεται το δικαίωμα να συνέρχεστε. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στους ατραπούς της ακροδεξιάς».
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου:
- Η Αστυνομία μπορεί να παρίσταται στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ δύναται να τις απαγορεύει, αφενός, «αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και αφετέρου, σε ορισμένη περιοχή, «αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
- Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως και εν υπαίθρω, εντός ενός ευλόγου θεσμικού πλαισίου, που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («ΕΣΔΑ»).
- Επιχειρείται η συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα ενός καίριου αριθμού διατάξεων που αφορούν σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να επικαιροποιηθούν διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
- Υπογραμμίζεται ακόμα ότι «επιχειρείται η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής στο πλαίσιο μιας έννομης τάξης που σέβεται και υπερασπίζεται τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Για τον λόγο αυτό ρυθμίζεται το δικαίωμα όχι μόνον της οριστικής, αλλά και της προσωρινής δικαστικής προστασίας των θιγομένων από τα αστυνομικά μέτρα».