Οικονομία

Εξ αποστάσεως εργασία: Παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου

Εξ αποστάσεως εργασία: Το μέτρο, που θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό λόγω κορωνοϊού, παρατείνεται έως το τέλος Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας όλο και περισσότερες εταιρίες υιοθέτησαν την εξ αποστάσεως εργασία. Αυτό το μέτρο αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες καθώς  δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την παράταση της δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρατείνεται, μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α΄ 55), ως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

Εκ περιτροπής εργασία αντί «Συν-Εργασία» προτιμούν οι εργοδότες

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ είναι διατεθειμένη να «ρίξει» η κυβέρνηση στην αγορά για τη διάσωση της απασχόλησης και όμως, οι επιχειρήσεις φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Τα στοιχεία του πρώτου διαστήματος είναι απογοητευτικά, με το οικονομικό επιτελείο να αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να κάνει ελκυστικότερο προς τους εργοδότες ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του στηρίζει την ευελιξία στη αγορά εργασίας.

Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων απ’ όλους τους κλάδους ξεκαθαρίζουν μιλώντας στην «Κ» ότι εν μέσω μιας περιόδου έντονης αβεβαιότητας, η δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας λειτουργεί αποτρεπτικά. Η υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό, ακόμη και μετά τη βελτιωτική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, αποτελεί ένα ακόμη πρόσκομμα.

Οπως άλλωστε και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν προσφέρει στους εργοδότες ένα ισχυρό οικονομικό αντιστάθμισμα, για να ενταχθούν σε αυτό. Κι όσο υπάρχει ως δυνατότητα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την εκ περιτροπής εργασία, λύσεις όπως αυτές που δίνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα έρχονται πάντα δεύτερες στις επιλογές τους, σημειώνουν.