Κόσμος

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να ενεργεί κατά της Τουρκίας»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία, με την Άγκυρα να καλεί το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό στη Μεσόγειο.

Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, με την πρώτη να απαιτεί αυτή τη φορά από το Παρίσι να της ζητήσει συγγνώμη για “ψευδείς δηλώσεις” αναφορικά με το ναυτικό περιστατικό στην ανατολική Μεσόγειο. «Περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», τόνισε αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Άγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Σημειώνεται, πως την Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλλει την έκθεσή τους για το περιστατικό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή σε όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι εθνική απόφαση, γι’ αυτό σας παραπέμπουμε στις εθνικές αρχές».

Αρκετές ημέρες πριν, ο Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Νωρίτερα, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χάκι, είχε σημειώσει: «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Γαλλία. Χθες πληροφορήθηκα ότι φαίνεται πως το γαλλικό πολεμικό πλοίο, Courbet, αποσύρεται από τη νατοϊκή επιχείρηση».

Το χρονικό της σύγκρουσης Παρισιού – Άγκυρας:

Στις 17 Ιουνίου του 2020, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε διαβεβαιώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τα παραπάνω ακολούθησαν λεκτικά «πυρά» ανάμεσα στους Προέδρους Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας εκατέρωθεν ευθύνες για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη. Το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουλίου, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μούσα, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν ευθυγραμμίζονταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς. «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Γαλλία. Έχω την ενημέρωση ότι το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο