Ελλάδα

Έρχεται φόρος σκουπιδιών για όλους με βάση το βάρος τους

Νέο σχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με το σλόγκαν “πληρώνω όσο πετάω” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο. Όπως εξήγησε ο υπουργός τα απορρίμματα δεν θα πετιούνται πλέον στους κάδους όπως σήμερα, ανεξέλεγκτα,  αλλά θα ζυγίζονται έτσι ώστε οι πολίτες να ενθαρρύνονται να κάνουν οικονομική διαχείριση.

Σχετικά με τις χωματερές, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως επισήμως υπάρχουν 28, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, ενώ υπάρχουν ακόμη καμιά δεκαριά που δεν λειτουργούν πλέον αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 22 να έχουν κλείσει όλες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι δήμοι που πετούν σκουπίδια με ανεξέλεγκτες χωματερές, επιβαρύνονται με παραπάνω τέλη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δήμαρχοι να κάνουν μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος, είπε πως η Ελλάδα έχει μόνο πέντε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και στόχος είναι φέτος να δημοπρατηθούν 17. «Νόμιζα όταν πήγα στο υπουργείο, ότι το σοβαρότερο πρόβλημά μου θα είναι η ΔΕΗ. Τελικά κατάλαβα ότι είναι τα απορρίμματα, γιατί δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις», σημείωσε.

Να επισημάνουμε ότι η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης γνωρίζει πως τα κακώς κείμενα στην διαχείριση απορριμμάτων από τη μια  αποτελούν περιβαλλοντική βόμβα και από την άλλη φέρνουν στην χώρα συνεχείς κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εδώ και χρόνια”τραβάει το αυτί” στην Ελλάδα για την κακοδιαχείριση των σκουπιδιών και τις ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές.

Όπως έχει σημειώσει και πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης, “πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά καταρχήν όλη την κοινωνία, δεν επιλύεται με δύο παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα και απαιτεί συνεργασία όλων των Δήμων, όλων των Περιφερειών και όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων”.  Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πέραν του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το ΥΠΕΝ, απαιτείται και ο συντονισμός των 13 Περιφερειών της χώρας με τους 332 Δήμους.