Περίπου 4.500 τεστ έγιναν μέχρι και πριν από λίγη ώρα σε κόκκινους επιβάτες μόνο στα 8 από τα 27 συνολικά αεροδρόμια της χώρας. Οι περισσότεροι εξ αυτών διενεργήθηκαν, όπως είναι αναμενόμενο, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -κατά πληροφορίες περίπου 2.000 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 1.000 στο «Μακεδονία»- ενώ στον απολογισμό της πρώτης ημέρας επανεκκίνησης του τουρισμού περιλαμβάνονται και τα αεροδρόμια δημοφιλών τουριστικών προορισμών στη νησιωτική χώρα.
Οι έλεγχοι
Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κορωνοϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι επιβάτες των πτήσεων δεν είχαν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο Εντοπισμού Eπιβάτη (Passenger Locator Form, PLF), γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και μικρές καθυστερήσεις.
Οι τουρίστες καλούνταν να συμπληρώσουν το έντυπο κατά την άφιξή τους και αυτό σήμαινε πως έπρεπε να αξιολογούνται επί τόπου τα δεδομένα -π.χ. χώρα προέλευσης, ιστορικό ταξιδιών τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κ.ά.- και να αποφασίζεται αν θα υποβληθούν σε έλεγχο. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιοι, όταν αντιλήφθηκαν πως υπήρχαν αρκετές πτήσεις όπου δεν είχαν δοθεί ηλεκτρονικά αυτά τα έντυπα πριν από το check in -π.χ. από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία– αποφάσισαν να γίνουν τεστ μοριακού ελέγχου σε όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη ημέρα.
Συνολικά, ο σημερινός προγραμματισμός αφορούσε 235 διεθνείς πτήσεις με την κατανομή ως εξής: Αθήνα 69 πτήσεις, Κέρκυρα 21, Χανιά 16, Ηράκλειο 54, Μύκονος 10, Σαντορίνη 4, Κω 8, Ρόδος 14, Θεσσαλονίκη 23, Σκιάθος 2, Ζάκυνθος 5, Άκτιο 2, Καλαμάτα 1, Κεφαλονιά 2, Πάρος 1, Κάρπαθος 1 και Σάμος 2 πτήσεις.
23 νέα κρούσματα στη χώρα μας – Τα 11 «εισαγόμενα»
Από τα 23 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, 1 εντοπίστηκε στη Ροδόπη, 2 στην Καστοριά, 1 στην Αττική, 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, 4 εισαγόμενα στον Προμαχώνα, 2 από την Αλβανία , 4 από πτήσεις και 1 από την Κάρπαθο.
Ο 74χρονος στην Κάρπαθο
Όσον αφορά το κρούσμα από την Κάρπαθο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Ελληνοαμερικανό ο οποίος διεκομίσθη με ειδική κάψουλα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης. Πληροφορίες από ΜΜΕ της Κρήτης αναφέρουν ότι είχε φθάσει στο νησί των Δωδεκανήσων πριν από 10 ημέρες, μέσω πτήσης transit, καθώς οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παραμένουν υπό απαγόρευση. Αρχικά υπεβλήθη σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, ωστόσο πριν από μερικές ημέρες ο 74χρονος ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι ο 74χρονος ήταν θετικός στον ιό ενώ αμέσως μετά οι Αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών του κατά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 23 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου 2020
9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων την 1η Ιουλίου 2020
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύψας: Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα έρθει το φθινόπωρο
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση του τουρισμού, το εμβόλιο κατά του ιού καθώς και στο πότε ενδέχεται να έρθει το δεύτερο κύμα στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως ήδη προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «πείραμα» στον τουρισμό. «Όλοι μας κρατάμε την ανάσα μας για να δούμε τι θα γίνει με τον τουρισμό στα χρόνια της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει να δούμε στην πράξη πώς θα πάει το σύστημά μας».
Όλοι οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεκτικοί αλλά παραμένει αισιόδοξος
Και συμπλήρωσε παραμένοντας αισιόδοξος: «Πιστεύουμε πως τα πράγματα θα είναι καλά. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε ποια θα είναι η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων με τους όρους που το κάνουμε στην Ελλάδα», για να τονίσει πως «τα κρούσματα που πιάνουμε στα σύνορα, τα πιάνουμε και τα ελέγχουμε. Ανά πάσα ώρα μπορούμε να εντοπίζουμε τον τουρίστα μέσω των στοιχείων του».
Ο κίνδυνος όμως, να έχουμε διασπορά και εισαγόμενα κρούσματα συνεχώς αυξάνεται. Για αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι πολίτες, «να μην υπάρχει συγχρωτισμός καθώς ο κίνδυνος λόγω του ανοίγματος του τουρισμού αυξάνεται». «Το στοίχημα είναι τα απομονώνουμε τα εισαγόμενα κρούσματα και να μην υπάρχει διασπορά. Μας ενδιαφέρει η αναλογική τάση. Μας φοβίζουν οι δείκτες. Δεν πρέπει να αυξηθούν», συμπλήρωσε.
Ο καινούριος ιός μέχρι στιγμής δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Αναφέρθηκε επίσης και στη νόσο των χοίρων εξηγώντας πως υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να φέρουν επιδημίες. Εξήγησε επίσης, πως ο καινούριος ιός μέχρι στιγμής δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Γίνονται υπέρ αισιόδοξες έρευνες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αλλά νωρίτερα από του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο».
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό με ασφάλεια και να κάνουμε υπομονή ενώ εξήγησε πως εάν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις, όλα θα πάνε καλά. «Ο ιός είναι παντού γύρω μας, πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε κλείνοντας εξήγησε ότι «το δεύτερο κύμα το περιμένουμε το φθινόπωρο και προετοιμαζόμαστε για αυτό».