Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ είχε τονίσει ότι δεν θα είναι ανασχηματισμός, αλλά θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο λίγο αργότερα οι κυβερνητικές πηγές είχαν διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοια σκέψη ή ότι έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση. Το μεσημέρι της Δευτέρας (29/6) τα σενάρια φούντωσαν και πάλι. Οι φήμες άρχισαν και πάλι από τη στιγμή που ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«Για να υπάρξει ανασχηματισμός ή διορθωτικές κινήσεις, όπως θα συμβεί τώρα, θα πρέπει να έχουμε έναν ουδέτερο χρόνο. Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις στην κυβέρνηση δεν γίνονται σε ζέοντα χρόνο. Δεν μπορείς ενώ είσαι μέσα σε μια κρίση, να κάνεις ταυτοχρόνως και διορθώσεις, γιατί το ωφέλιμο αποτέλεσμα εξουδετερώνεται». «’Αρα», συμπέρανε, «από τη στιγμή που ανοίγουμε από αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος -να μην μας συμβεί κάποιο άλλο κακό- οπότε ο πρωθυπουργός κατά τη διακριτική του ευχέρεια θα αποφασίσει πότε θα έχει αυτή διόρθωση», ήταν τα λόγια του.
Ειλημμένη απόφαση παρά τις διαψεύσεις
Παρά τα όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, λίγες ώρες αργότερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια ανασχηματισμού. Ωστόσο σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” η απόφαση για ανασχηματισμό θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τον τοποθετούν μεταξύ 15-20 Ιουλίου και πάντως θεωρούν ότι θα πραγματοποιηθεί κοντά στις 7 Ιουλίου, οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή της κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο σενάριο μιλάει για τέλος Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ, είχε κάνει λόγο για “διορθωτικές κινήσεις”, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι επισημαίνουν ότι οι μεγάλες αλλαγές δημιουργούν και πολλούς δυσαρεστημένους, ενώ στον αντίποδα, άλλοι μέσα στο κόμμα τονίζουν ότι οι “διορθωτικές κινήσεις”στιγματίζουν αυτούς που θα μείνουν εκτός,αφού θα θεωρηθεί ότι αντικαθίστανται διότι απέτυχαν, κάτι που δεν θα συνέβαινε με ένα σαρωτικό ανασχηματισμό.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας περιμένουν οι “διορθωτικές κινήσεις” αυτές να αφορούν τον μηχανισμό πέριξ του πρωθυπουργού που θα ασχοληθεί με τον σχεδιασμό σχετικά με τα 32 δισ. που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Βλέπουν, ακόμα, να αφορούν αρρυθμίες που έχουν εμφανιστεί στην κυβέρνηση και κακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός βρίσκεται πλέον πολύ κοντά όσο κι αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν υποχρεωμένος εκ της θέσεως του να δηλώσει και πάλι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.