Έτοιμη να συζητήσει ξανά με το Ισραήλ σχετικά με τις εδαφικές παραχωρήσεις είναι η Παλαιστίνη, σύμφωνα με επιστολή της Παλαιστινιακής Αρχής που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), προς το διεθνές ειρηνευτικό κουαρτέτο που αποτελείται από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστολή φέρεται να περιλαμβάνει μια αντιπρόταση σε σχέση με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, όπως «περιορισμένο αριθμό όπλων» και «ισχυρή αστυνομική δύναμη για την τήρηση της τάξης και του νόμου». Ως εκ τούτου, οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να αναβιώσουν τις μακροχρόνιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έχουν καθυστερήσει, με το Ισραήλ.
Το κείμενο προτείνει, επίσης, «μικρές συνοριακές αλλαγές που θα έχουν συμφωνηθεί αμοιβαία, με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967». Μάλιστα, στην επιστολή προς διεθνές ειρηνευτικό κουαρτέτο φέρεται να επισημαίνεται το εξής: «Κανείς δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας από τους Παλαιστίνιους και κανείς δεν έχει τόσο πολλά να χάσει όσο οι Παλαιστίνιοι ελλείψει ειρήνης». Βέβαια, στην επιστολή υπογραμμίζεται πως η αντιπρόταση θα αποσυρθεί εάν το Ισραήλ προχωρήσει με σχέδια επέκτασης της κυριαρχίας του σε «οποιοδήποτε μέρος του παλαιστινιακού εδάφους».
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται το εξής: «Εάν το Ισραήλ ανακηρύξει την προσάρτηση οποιουδήποτε μέρους του παλαιστινιακού εδάφους, αυτό σημαίνει απαραίτητα την ακύρωση όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών».
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έχουν διακοπεί εδώ και έξι χρόνια. Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Σταγιέχ, τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι είχε αντιπρόταση για το «ειρηνευτικό σχέδιο» που εισήγαγαν οι ΗΠΑ και το οποίο απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους Παλαιστινίους, γιατί έθετε ορισμένα εδάφη της Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινή κυριαρχία. Επιπλέον, η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους προβλεπόταν υπό τον όρο αποστρατιωτικοποίησης. Η πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης δέχθηκε οξεία κριτική όχι μόνο από τους Παλαιστίνιους, αλλά από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες. Η Μισέλ Μπασελέτ, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι η επέκταση της κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη, ανεξάρτητα από την έκταση της επικράτειας, θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.