Ο κορωνοϊός είναι ακόμα στη χώρα και όπως όλα δείχνουν απαιτεί ακόμα την προσοχή μας. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 20 νέα κρούσματα. Συνολικά 3.409 είναι οι νοσούντες στην Ελλάδα ενώ οι νεκροί -όπως φαίνεται και στο infographic– έφτασαν τους 192 καθώς ένας συμπολίτης μας που νοσηλευόταν στο «Αττικόν» έφυγε από τη ζωή χθες το απόγευμα.
Συγκεκριμένα από τα 20 νέα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν τα 9 είναι εισαγόμενα, τα 4 από την Περιφέρεια της Ξάνθης, τα 2 από την Αττική, 2 από την Καστοριά και 1 από Κοζάνη, Σύρο και Λάρισα. Ωστόσο χθες από τα 15 νέα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί τα 12 ήταν στην Ξάνθη.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.
766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Δεν είμαστε κοντά στο να τελειώσουμε με την πανδημία» ανέφερε ο ΠΟΥ
Προβλέπεται να μην τελειώνει γρήγορα η περιπέτεια του κορωνοϊού σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς, ξεκαθαρίζοντας ότι μένει πολύς δρόμος για να διανύσει ο πλανήτης προκειμένου να ξεπεράσει την πανδημία. Όπως μάλιστα είπε, δεν είμαστε «καν κοντά» στο τέλος της πανδημίας.
«Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ούτε καν είμαστε κοντά από το να τελειώσουμε» είπε στην καθημερινή του ενημέρωση. Οι νέες προειδοποιήσεις του ΠΟΥ έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμη, καθώς πολλές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο και έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας επιταχύνεται.
Τι γίνεται με το εμβόλιο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να συγκαλέσει συνάντηση αυτήν την εβδομάδα για να αξιολογήσει την πρόοδο της έρευνας για την καταπολέμηση της Covid-19. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν παραδέχθηκε μεν ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας.
Μία από τις χώρες που βλέπουν την πορεία της νόσου να επιταχύνεται ραγδαία είναι και οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν την Κυριακή άλλα 38.753 κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 14 ημέρες ο ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων αγγίζει το ποσοστό του 76%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της αμερικανικής κυβέρνησης Άντονι Φάουτσι, η αύξηση των κρουσμάτων τροφοδοτείται από τους ίδιους τους πολίτες που αψηφούν τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών, καθώς δεν τηρούν αποστάσεις και δεν φορούν τις μάσκες τους. «Είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN την Παρασκευή και προβλήθηκε σήμερα. «Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων», τόνισε.
Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμοί για το εμβόλιο
Ο Φάουτσι εκτίμησε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι σαφής ακόμη η αποτελεσματητά του. Όπως εξήγησε, κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό, ενώ πρόκληση είναι να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που κάλεσε χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως.