Η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού έφερε μεγάλα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, αύξηση της ανεργίας, αλλά και αύξηση στις τιμές πολλών βασικών προϊόντων που κάθε σπίτι χρειάζεται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεγάλες ανατιμήσεις που «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. «Γάλα, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, όλα αυτά έχουν αυξηθεί», λέει στην κάμερα του OPEN και τον Βασίλη Σπανό ένας από τους καταναλωτές με έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση σε βασικές κατηγορίες τροφίμων τον Μάιο ήταν σημαντική, ιδιαίτερα στο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά:
- Τα πορτοκάλια τον Μάιο πωλούνταν προς 0,90 ευρώ το κιλό, με την τιμή τους να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 60%
- Τα κεράσια αυξήθηκαν κατά 20%, καθώς τον Μάιο πωλούνταν προς 3,80 ευρώ το κιλό
- Το χοιρινό κρέας αυξήθηκε κατά 4,3%, αφού η τιμή του τον Μάιο ήταν 4,98 ευρώ
- Η αύξηση των τιμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αποτυπώθηκε τόσο στα τυποποιημένα όσο και στα νωπά προϊόντα.
- Το συσκευασμένο ρύζι από τα 2,16 ευρώ έφτασε να πωλείται προς 2,40 ευρώ, δηλαδή είχε αύξηση 10%.
- Το γιαούρτι, από 2,41%, έφτασε να πωλείται προς 2,59 ευρώ, δηλαδή η τιμή του αυξήθηκε κατά 6,9%.
- Πατάτες και τομάτες είχαν αύξηση 4%
- Το φρέσκο γάλα επώνυμης εταιρείας από 1,25 ευρώ έφτασε να πωλείται 1,30 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,8%.
Σημαντική ανάσα, πάντως, για τα νοικοκυριά αποτέλεσε η μείωση στις τιμές των καυσίμων, του πετρελαίου θέρμανσης και στις επικοινωνίες. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής -5,8%.
Το 2021 η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανακάμψει και θα αυξηθεί με ρυθμό 5,6%, ενώ το 2022 θα σημειώσει αύξηση 3,7%. Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο, το οποίο υποθέτει μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.