Εν αναμονή της απόφασης για την Αγιά Σοφιά είναι Τύπος και κοινή γνώμη στην Τουρκία. Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου αναμένεται να κριθεί το αν τελικά θα γίνει ή όχι η μετατροπή της σε τζαμί. Ωστόσο, όπως σημειώνει σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενδέχεται να μην ανακοινωθεί την Πέμπτη αλλά τις επόμενες ημέρες. Επίσης, τονίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος από μουσείο σε τζαμί, το περιθώριο για την εκτέλεση της απόφασης είναι ένας μήνας από την έκδοσή της.
«Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία», γράφει σήμερα ο Τύπος της γειτονικής χώρας. Την ίδια ώρα, ο αντιπολιτευόμενος ιστότοπος «Αρτί Γκερτσέκ» με τίτλο «Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» εκφράζει μία διαφορετική άποψη για την Αγία Σοφία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τζαμί γιατί ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν το επιθυμεί. Σύμφωνα μάλιστα με τον αρθρογράφο, Εσέρ Καρατάς, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα αντιταχθεί στο άνοιγμα του ναού ως χώρο μουσουλμανικής λατρείας.
Επίσης, σημειώνει τα οφέλη που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκομίσει από το συγκεκριμένο ζήτημα:
“Ο Τούρκος πρόεδρος θα παίξει το ρόλο του θύματος, φωτογραφίζοντας εξωγενείς διεθνείς παράγοντες ότι τους εμπόδισαν να ανοίξουν την Αγία Σοφία ως τζαμί, αποκομίζοντας εσωτερική λαϊκή «συμπάθεια» και συσπείρωση. Θα καταφέρει -μέχρι ενός σημείου- να αποτρέψει τη διεθνή οικονομική πίεση που ασκείται στην Τουρκία. Θα προβάλει πως επιδεικνύει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και την τουρκική δικαιοσύνη. Παράλληλα, και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποκομίσει οφέλη με την απόρριψη της πρότασης αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, καθώς θα μπορεί να ισχυρισθεί πως εναντιώθηκε στον Τούρκο πρόεδρο απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι το δικαστικό σύστημα τελεί υπό τον έλεγχο του” λέει το άρθρο.
Στις 2 Ιουλίου λοιπόν, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934. Αν και την υπόθεση είχε κλείσει με νομικό τρόπο το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», το ζήτημα επανέρχεται τώρα στο κατώτερο σε βαθμίδα τουρκικό ΣτΕ. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Συμβουλίου ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της σε μουσείο. Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το ΣτΕ, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος.