Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε πολλές χώρες να πάρουν αυστηρά μέτρα. Μια από αυτές ήταν και η Ελλάδα που από νωρίς αποφάσισε το κλείσιμο των περισσοτέρων επιχειρήσεων. Μπορεί αυτό να είχε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την καμπή του ιού στην Ελλάδα, αλλά είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία του κράτους, αλλά και των επιχειρήσεων. Πολλές από αυτές έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστές και παρά το άνοιγμα τους μετά από σχεδόν τρεις μήνες, η κίνηση παραμένει χαμηλή.
Από την πλευρά της η Ελληνική κυβέρνηση κάνει κινήσεις προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα και να αποφύγει τα χιλιάδες λουκέτα που θα εκτοξεύσουν και τα ποσοστά της ανεργίας. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης εξετάζουν πολλά σενάρια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Η εκ περιτροπής εργασία είναι ένα τέτοιο μέτρο, αλλά δεν είναι το μοναδικό καθώς η κυβέρνηση εξετάζει κάτι ακόμα που θα μπορέσει να δώσει “ανάσα” στις επιχειρήσεις.
Το πλάνο για την απαλλαγή φόρου
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μία ευρεία γκάμα συντελεστών από 0% έως και 100% για τις επιχειρήσεις της χώρας. Για να προσδιοριστεί ο ακριβής συντελεστής, βασικό ρόλο θα παίζει η μεταβολή των εσόδων κατά την χρονιά που διανύουμε. Βέβαια αυτές οι αποφάσεις δεν θα παρθούν άμεσα. Οι φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως έχουν και οι ανακοινώσεις προσδιορίζονται για την ΔΕΘ.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνει και δεύτερη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων ώστε η διαφορά φόρου που θα προκύψει από την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, είτε να συμψηφιστεί με τις τελευταίες δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, είτε να επιστραφεί στον δικαιούχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο έγινε και την περσινή χρονιά.
Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των εσόδων για τις επιχειρήσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των κερδών. Στο οικονομικό επιτελείο κυριαρχεί η άποψη πως, εάν μία επιχείρηση παρουσίασε κέρδη το 2019 και το 2020 επιστρέφει σε ζημίες, τότε είναι μάταιο να ζητάς από την συγκεριμένη εταιρεία να προκαταβάλει φόρο για την επόμενη χρονιά.