Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle η Βρετανία φαίνεται έτοιμη να εγκαινιάσει τον λεγόμενο «αεροδιάδρομο» με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει το άνοιγμα των συνόρων για τους Βρετανούς προς συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύει και αντίστροφα. Οι πολίτες των χωρών που υπογράφουν τη συγκεκριμένη συμφωνία με τη Βρετανία, δεν θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα εάν την επισκεφθούν.
Η απόφαση αυτή φαίνεται να πάρθηκε μετά τις επικρίσεις αεροπορικών εταιρειών και του βρετανικού τουριστικού κλάδου,όπως αναφέρει η naftemporiki.gr. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου αναμένεται η βρετανική ταξιδιωτική οδηγία για την ελεύθερη διακίνηση τουριστών.
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Τουρκία, Γερμανία και Νορβηγία, απαρτίζουν τον κατάλογο των χωρών, που σε πρώτη φάση θα δεχθούν τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες.
Πορτογαλία και Σουηδία μένουν εκτός
Στην οδηγία δεν περιλαμβάνονται η Πορτογαλία, η Σουηδία και όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι Βρετανοί που θα επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους στις χώρες με τις οποίες θα ανοίξουν «αεροδιάδρομοι», δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, που εξαρτάται από τα έσοδα τα οποία αποφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας ο βρετανικός τουρισμός, έχει καταθέσει έγγραφη διαμαρτυρία για τον εξοβελισμό της από την λίστα.
Πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίζονται πως λόγος αποκλεισμού της Πορτογαλίας, είναι η έκρηξη νέου κύματος της επιδημίας, στην Λισαβόνα. Όσο για τη Σουηδία εξακολουθεί να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό.
Η απόφαση της Βρετανίας μπορεί να τονώσει τον ελληνικό τουρισμό που έχει πιεστεί πολύ λόγω της πανδημίας. Από την άλλη θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή μιας και η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά παρουσιάζει έξαρση σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Φόβους εκφράζει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τους ασυμπτωματικούς τουρίστες.
Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει αν «χάσουμε» τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα, όπως διευκρινίζει. Ένα δεύτερο κύμα πανδημίας θα μπορούσε να προκληθεί από μια εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορωνοϊό για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Έτσι, είναι πιθανό το κύμα να αναζωπυρωθεί από έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.
Όπως δήλωσε στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», όσο αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά. Κάτι που όπως λέει, καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες.