Ελλάδα

Νίκος Αλέφαντος κηδεία: Με σημαία του Ολυμπιακού το φέρετρό του [pics]

Νίκος Αλέφαντος κηδεία: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του προπονητή - σύμβολο που «μίλησε» στις καρδιές όλων.

Ο Νίκος Αλέφαντος πέθανε σε ηλικία 81 ετών την περασμένη Τρίτη και σήμερα Σάββατο (27 Ιουνίου) στις 13:00 πραγματοποιείται η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί λένε το τελευταίο «αντίο» στον αγαπητό προπονητή.

Η σορός του είναι σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11:00 και έχει αρχίσει να μαζεύεται ήδη κόσμος για τον θρύλο του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ έχουν καταφθάσει και τα πρώτα στεφάνια από την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, αλλά και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Πάντως, ο Νίκος Αλέφαντος θα κηδευθεί με τη σημαία της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού.

Εξάλλου, το φέρετρό του Έλληνα ποδοσφαιριστή, προπονητή και συντελεστή εκπομπών με θέμα την ποδοσφαιρική επικαιρότητα, έχει ήδη καλυφθεί με αυτή, όπως φαίνεται και στις πρώτες φωτογραφίες από την κηδεία του. Να σημειωθεί πως μπορεί τα τελευταία χρόνια να είχε σταματήσει την προπονητική, αλλά παρέμεινε κοντά στο ποδόσφαιρο σαν σχολιαστής σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε στο pagenews.gr για όλα τα θέματα της ποδοσφαιριστής επικαιρότητας.

Μια μοναδική προσωπικότητα

Υπήρξε ένας άνθρωπος που είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του και δεν μιλούσε με αόριστες κουβέντες. Για παράδειγμα, άσκησε έντονη κριτική στο στιλ παιχνιδιού «τίκι – τάκα» της Μπαρτσελόνα, το οποίο θεωρούσε εξόχως βαρετό και βλαβερό για την ποιότητα του ποδοσφαίρου, ενώ αντίστοιχα είχε δώσει συγχαρητήρια σε προπονητές όπως ο Ντιέγκο Σιμεόνε και ο Αντόνιο Κόντε οι οποίοι το αντιμάχονται.

Από την άλλη, είχε εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για τον Ότο Ρεχάγκελ, αποθεώνοντας την τακτική που ακολούθησε στο Euro 2004 αλλά του είχε ασκήσει και δριμύτατη κριτική, ιδίως για τις επιλογές του μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Παράλληλα, είχε μεγάλη κόντρα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τους δημοσιογράφους Αντώνη Πανούτσο, Αντώνη Καρπετόπουλο και Κώστα Νικολακόπουλο. Ανέκαθεν όμως, ήταν φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, τον οποίο υπηρέτησε τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, ενώ έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή.

Δύο συνεχείς χρονιές στην αρχή της καριέρας του, με τον ΠΑΣ Γιάννενα το 1973 – 1974 (για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου) και τον Πιερικό το 1974 – 1975, πέτυχε ισάριθμες ανόδους στην Α’ Εθνική κατηγορία, κατακτώντας παράλληλα και τις δύο χρονιές το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Εκτός από τους δύο αυτούς τίτλους, έχει κατακτήσει και το κύπελλο Κύπρου 1996 – 1997 ως τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, μετά από νίκη με 2 – 0 επί της Ομόνοιας στον τελικό.

Στον Ολυμπιακό μακροβιότερη ήταν η παραμονή του το 1994, που κάλυψε σχεδόν όλη τη χρονιά (Ιανουάριος–Οκτώβριος), αλλά το πρωτάθλημα της περιόδου 1993 – 1994 κατέκτησε η ΑΕΚ. Στη Θεσσαλονίκη, ως προπονητής του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή είχε αρκετά καλή πορεία (αν και για μικρό χρονικό διάστημα) και επαινέθηκε για το επιθετικό του ποδόσφαιρο. Ανέλαβε προπονητής του ΠΑΟΚ εν μέρει λόγω και της συμπάθειας και υποστήριξης του γνωστού οργανωμένου φιλάθλου Μάκη Μαυρομιχάλη («Μάκης ο μανάβης»).

Πάντως, ξεχωριστό κεφάλαιο στην προπονητική πορεία του Νίκου Αλέφαντου υπήρξαν οι τρεις θητείες που είχε στον πάγκο του ΟΣΦΠ, της ομάδας που υποστήριζε οπαδικά. Η πρώτη του θητεία ήταν από την 1η Δεκεμβρίου του 1983 μέχρι τις 12 Μαρτίου του 1984 (αγωνιστική περίοδος 1983 – 1984). Τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ο εφοπλιστής Σταύρος Νταϊφάς, που έδωσε την ευκαιρία στον Αλέφαντο, παρά το γεγονός ότι αρκετές φορές του είχε ασκήσει κριτική μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Φως των Σπορ». Σε 14 αγώνες (12 για το Πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 9 νίκες, 3 ήττες και 2 ισοπαλίες με τέρματα 23 υπέρ και 9 κατά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο