Κόσμος

ΠΟΥ κορωνοϊός: «Χρειαζόμαστε πάνω από 31 δις δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

ΠΟΥ κορωνοϊός: Στις 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το ποσό που χρειάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.

Η συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για να αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια. Όπως ανακοίνωσε, έως σήμερα έχουν προσφερθεί 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δις δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια «είναι επειγόντως απαραίτητα».

Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατομμυρίων τεστ και 245 εκατομμυρίων θεραπευτικών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021.

Παράλληλα, ο Οργανισμός σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δις που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021. Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί εμβόλιο. Σημειώνεται πως μια μέρα νωρίτερα ο ΠΟΥ εκτίμησε πως δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί. Μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Τέντρος. «Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορωνοϊό. Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί—ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. «Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος. Εάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν – δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες» κατέληξε.