Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από τη διαδικασία μαζί με τους συνηγόρους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνήγοροι του κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αφού η επιτροπή δεν αποδέχθηκε μια σειρά από αιτήματα που είχε υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτά τα αιτήματα, ήταν και η κατ’ αντιπαράθεση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος ολοκληρώνει εδώ την εξέτασή του και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Προανακριτική Επιτροπή να μην προχωρήσει στην εξέταση άλλων μαρτύρων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ολοκληρώνονται οι εργασίες της Προανακριτικής αφού δεν υπάρχει άλλος μάρτυρας και οι επόμενες 15 μέρες θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να συνταχθεί το πόρισμα της επιτροπής. Στη συνέχεια αυτό θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και σε ειδική συνεδρίαση που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο θα αποφασιστεί με μυστική ονομαστική ψηφοφορία εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο.
Κατηγόρησε τον Μιωνή για κατασκοπεία
Το αδίκημα της κατασκοπείας καταλογίζει στον Σάμπυ Μιωνή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν Έλληνα, όπως τον τότε υπουργό Νίκο Παππά και ξένο αξιωματούχο, όπως τον Μιωνή, συνιστούν περίπτωση κατασκοπείας και μάλιστα δύναται να δημιουργήσει πρόβλημα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρότεινε κατά την κατάθεσή του σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, να επισημανθεί ότι σχετικά με την παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Νίκου Παππά – Σάμπυ Μιωνη, έχει τελεσθεί το έγκλημα της κατασκοπείας, επικαλούμενος τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 148 του Ποινικού Κώδικα.
Εξήγησε, επίσης, ότι μέσω του ηχητικού δημοσιοποιήθηκαν παρανόμως κρατικά μυστικά, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρεται στο αίτημα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να διευθετηθεί η εκκρεμούσα υπόθεση του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα λόγια του ίδιου του Σάμπυ Μιωνή. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι η δημοσιοποίηση του παράνομου υλικού από τον επιχειρηματία δύναται να επιφέρει δυσμενή μεταβολή στις σχέσεις των δύο κρατών. Γι’ αυτό και ο Δ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι το παράνομο usb έπρεπε να σταλεί απευθείας στον αρμόδιο εισαγγελέα πριν δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από Επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, συμπεραίνοντας: «Άρα, είναι συνένοχος και ο Παππάς», με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να αντιτείνει: «Κύριε Πρόεδρε, ο διάλογος δεν είναι κατασκοπεία. Η παράνομη καταγραφή και η διάδοση που έγιναν από τον Σ. Μιωνή συνιστούν την πράξη της κατασκοπείας. Καμία ευθύνη δεν έχει ο Ν. Παππάς».