Ελλάδα

Πρώην εργαζόμενοι «Ελευθεροτυπία»: Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Πρώην εργαζόμενοι «Ελευθεροτυπία»: Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν οι πρώην εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα. Τι ζητούν.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας» έγινε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου. Οι πρώην εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα ζητούν να παρέμβει το υπουργείο για να λυθεί το θέμα που βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και τόσα χρόνια.

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε τη Δευτέρα στο διευρυμένο ΔΣ του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου που συνεδρίασε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή των πρώην εργαζομένων στη Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ («Ελευθεροτυπία»). Σε αυτή κάλεσαν «τους συναδέλφους της Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 25 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, να απαιτήσουμε από τον υπουργό να δώσει απάντηση, η κυβέρνηση να πάρει θέση στο πρόβλημα των εργαζομένων και να δώσει άμεσα λύση».

Περιμένουν 10 χρόνια

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «οι τελευταίες εξελίξεις στην περίπτωση των 850 εργαζόμενων της “Ελευθεροτυπίας”, που περιμένουν 10 χρόνια, για να εισπράξουν οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις, ήταν ενώ ανέμεναν καταβολή κάποιου μέρους των οφειλόμενων από την πώληση του κτιρίου στο Ν. Κόσμο, οι τράπεζες ALPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ άσκησαν ανακοπή κατά του πίνακα διανομής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι πάλι οι χαμένοι της υπόθεσης. Κατά συνέπεια, χάρη και στον Πτωχευτικό Κώδικα, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να μπουν ξανά σε χρόνιες διαδικασίες».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι συνάδελφοι της Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ πήραν τον λόγο και ουσιαστικά αναδείχθηκε η ουσία της υπόθεσης. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει φανεί ποιοι συνδικαλιστές στήριξαν πραγματικά τους εργαζόμενους και τι ρόλο έπαιξε και παίζει ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός, που κατευθύνει τους απλήρωτους συναδέλφους στη μακροχρόνια νομική αντιμετώπιση της κατάστασης και στην εμπιστοσύνη σε αστικά κόμματα, που ψήφισαν και με τα δυο χέρια όλους τους αντεργατικούς νόμους, που δίνουν γην και ύδωρ στις τράπεζες. Από την άλλη οι 850 που φτάνουν τις 3.500 με τις οικογένειές τους υποχρεώνονται να κάνουν υπομονή πάνω στην υπομονή, ενώ 6 από τους συναδέλφους δεν βρίσκονται πια στη ζωή».

«Οι ατομικές λύσεις και τα “παρακάλια” προς τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τους τραπεζίτες δεν φέρνουν αποτελέσματα. Οι άσφαιρες ανακοινώσεις από συνδικαλιστικές ηγεσίες στα ΜΜΕ, που απλώς περιγράφουν το πρόβλημα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι ο εφησυχασμός και η αδράνεια των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, θα οργανώσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για να πληρώσουν κράτος, εργοδοσία και τραπεζίτες δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».