Ελλάδα

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Ξανάζησε την ιστορία στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Το νησί της Ύδρας επισκέφθηκαν μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Η συστράτευση αφορά σήμερα μιαν άλλη επανάσταση για να καθορίσουμε τη ζωή της χώρας μας τα επόμενα χρόνια» τόνισε στις δηλώσεις της η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

Με μερικές από τις σπουδαιότερες και πιο ένδοξες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως αυτές διασώζονται στο Δημαρχείο και την Μητρόπολη της Ύδρας, την Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το μοναδικό Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, εκεί όπου βρίσκεται η ταριχευμένη καρδιά του μεγάλου ήρωα του 1821 Ανδρέα Μιαούλη, είχαν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που επισκέφθηκαν το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και τα Μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Παναγιώτης Ροϊλός, Νίκος Κανελλόπουλος και Ναπολέων Μαραβέγιας.

«Βιώσαμε σήμερα τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης. Την αγάπη για την ελευθερία, τον ηρωισμό, τη θυσία, την αλληλεγγύη. Είμαστε μπροστά στην ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. Ενός από τους ήρωες που έδωσαν τα πάντα για την Ελληνική Επανάσταση, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας οι μνήμες του χθες. Είδαμε να ζωντανεύουν οι αξίες του τότε» ανέφερε με διάχυτη συγκίνηση η Πρόεδρος της Επιτροπής από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, ένα πραγματικό «κόσμημα» πολιτισμού στο νησί, που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με εμπειρίες εικονικής και διαδραστικής περιήγησης στους χώρους του. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στο Μουσείο όπου εκτίθεται σπάνιο υλικό μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Μιαούλη, το σπαθί του βασιλέα Όθωνα αλλά και η διαθήκη του Παύλου Κουντουριώτη, του θρυλικού αρχηγόυ του στόλου και του θωρηκτού «Αβέρωφ» που χρημάτισε δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διαθήκη καταλήγει με την εξής φράση: «Όλη η στοργή ανήκει εις την Ύδραν, όλη μου δε η ψυχή εύχεται προς τον Θεόν διαπύρως να φυλάττη την Ελλάδα».

«Είναι τεράστια τιμή και συγκίνηση να στεκόμαστε εδώ, δίπλα στην ταριχευμένη καρδιά του Μιαούλη, που δεν είναι μόνο η καρδιά της Ύδρας, αλλά η καρδιά ολόκληρης της Νησιωτικής Ελλάδας, ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μία καρδιά που παραπέμπει στο παρελθόν, δείχνει όμως προς το μέλλον, που, όπως έχουμε πει, είναι η βασική προτεραιότητα της Επιτροπής 2021», ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας Παναγιώτης Ροϊλός.

Η Ύδρα της Επανάστασης

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης στο κτίριο του Δημαρχείου, το οποίο συστεγάζεται με την Μητρόπολη της Ύδρας. «Αν δεν σταματήσει η Ύδρα τον αγώνα, δεν θα σταματήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια, τα οποία καταγράφονται στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Δήμαρχος, περιέγραψε τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν οι Υδραίοι το 1821 η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε.

Από τη μεριά του, ο κ. Κουκουδάκης μίλησε για την ιστορία της Ύδρας και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην Επανάσταση, ενώ αναφέρθηκε και στην εφημερίδα «Ο Φίλος του Νόμου» που κυκλοφόρησε το 1823 με σκοπό να προβάλει ειδήσεις για την Επανάσταση και να συμβάλει στο αίτημα για πολιτική αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους.

Από τη συστράτευση του 1821 στη συστράτευση του σήμερα 

Ο Δήμαρχος Ύδρας αναφέρθηκε ακόμη σε σημαντική πρωτοβουλία που αφορά  σχέδιο αδελφοποίησης της Ύδρας με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα πραγματοποιήσουμε τελετή αδελφοποίησης μέσα στον Ιούλιο. Εάν δεν υπήρχαν οι στόλοι και των τριών αυτών νησιών, δεν θα τα καταφέρναμε. Χρειαζόταν η παρουσία και των τριών νησιών για να αντιμετωπιστούν οι Οθωμανοί» υπογράμμισε.

«Αυτού του είδους τη συστράτευση χρειαζόμαστε και σήμερα για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Μέσα από τις θυσίες και την προσφορά αυτού του τόπου, αυτών των νησιών, η Ελλάδα βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα. Η συνεργασία, η συστράτευση με άλλους ανθρώπους που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και σήμερα. Η συστράτευση αφορά σήμερα μιαν άλλη επανάσταση για να καθορίσουμε τη ζωή της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».

Οι σπουδαίοι φιλέλληνες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος αποκάλυψε σημαντικές αλλά λιγότερο γνωστές στιγμές του φιλελληνικού κινήματος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικούς αμερικανούς φιλέλληνες που ήρθαν και πολέμησαν στην Ύδρα για τον ελληνικό σκοπό. Μεταξύ αυτών, ο ανιψιός του Τζορτζ Ουάσιγκτον, πρώην προέδρου

των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ενταφιαστεί στην Ύδρα, στο σπίτι του Λάζαρου Κουντουριώτη, και ο Τζορτζ Τζάρβις, ο οποίος τον Απρίλιο του 1821 κατατάχθηκε εθελοντής σε πλήρωμα υδραϊκού πλοίου και πολέμησε σε 13 ναυμαχίες. «Η ελληνική επανάσταση πραγματικά κινητοποίησε, ξεσήκωσε τα άλλα κράτη της εποχής. Μιλάμε κατ’αρχάς για την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, τις τρεις μεγάλες δυνάμεις που βοήθησαν. Φιλέλληνες ξεσηκώθηκαν όμως και από την Αμερική και ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτές τις αξιες που είχαν τότε οι Ελληνες, πρέπει να τις κρατήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας μάλιστα τον Δήμαρχο να αναλάβει ρόλο καθηγητή για τις νεότερες γενιές και να τους μιλήσει για τις μοναδικές στιγμές της ιστορίας του νησιού.

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία 

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε από τον πατέρα Ακίνδυνο και στη Μητρόπολη που συστεγάζεται με το Δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για το νησί. Ο Λάζαρος Κουντουριώτης διέθεσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τον σκοπό της Επανάστασης, ενώ στο αρχοντικό της σημαντικής αυτής φυσιογνωμίας έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι.

«Η Ύδρα είναι ένας τόπος μαγικός. Προτείνω να κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία ενός οδοιπορικού που θα δείχνει αυτόν τον τόπο, μέσα από χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Έτσι θα επικοινωνήσουμε, στο διαδίκτυο και σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές αυτού του νησιού και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός»  τόνισε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Κανελλόπουλος. «Εκείνο που μας εντυπωσιάζει είναι η ανιδιοτέλεια όλων των ανθρώπων της Ύδρας που αγωνίστηκαν με το στόλο τους. Το πάθος της ελευθερίας τούς οδήγησε να δώσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ξεκίνησαν πλούσιοι και έγιναν φτωχοί στο τέλος της Επανάστασης» τόνισε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Μαραβέγιας. «Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε να κρατηθούν στη ζωή αυτά τα ιστορικά κτίρια, τα τοπόσημα, έτσι ώστε να βοηθήσουν την Ύδρα να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία που έχει» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο