Η ΕΕ έχει χαλαρώσει τους όρους παροχής κρατικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, αλλά εξαίρεσε όσες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα πριν από την κρίση του κορωνοϊού.
Για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή», η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων και σε προβληματικές εταιρείες, εκτός των ΔΕΚΟ. Πάντως, κάποιες χώρες ζήτησαν να περιληφθούν και οι προβληματικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους.
Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να περιληφθούν επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα
Έτσι, η ελληνική πλευρά ζήτησε να περιληφθούν επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Η κυβέρνηση βλέπει τώρα ότι ο μεγάλος κίνδυνος, εν μέσω της κρίσης, είναι να βρεθούν χωρίς ρευστότητα δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που είναι στα χαρτιά προβληματικές, αλλά δεν παύουν να απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Και, αν οδηγηθούν σε… λουκέτο, θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία.
Ως εκ τούτου επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το αίτημα της κρατικής ενίσχυσης και σε προβληματικές επιχειρήσεις εκτός των ΔΕΚΟ, μέσω των προγραμμάτων στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς οι προβληματικές εταιρείες παγίως εξαιρούνται λόγω των κοινοτικών κανονισμών από όλα τα προγράμματα κρατικής στήριξης.
Σκοπός οι επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος για τα εγγυημένα δάνεια
Επιπλέον, σύμφωνα με ό,τι αναφέρεται στην «Καθημερινή», ανακοινώθηκε η επέκταση της περιόδου κάλυψης των τόκων υφιστάμενων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και των αλληλόχρεων λογαριασμών των πληττόμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για επιπλέον δύο μήνες.
Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει κατ’ εξαίρεση την παροχή κρατικών ενισχύσεων σε προβληματικές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος για τα εγγυημένα δάνεια όπου το Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις 1 δισεκατομμύριο για τη χορήγηση δανείων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων.
«Έχουμε κάνει αίτηση στις ευρωπαϊκές αρχές να υπάρξει για την περίοδο αυτή μια εξαίρεση επί του Κανονισμού και οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν μία επιχείρηση που κατά τον Κανονισμό θα ήταν προβληματική, αλλά, στην πραγματικότητα, παραμένει αξιόχρεη», σχολίασε ο κος Γεωργιάδης αναφορικά με τις προβληματικές επιχειρήσεις και την ένταξή τους σε ενισχύσεις.
Ελπίδα πως «θα πάρουμε την έγκριση της Ευρώπης»
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα πως «θα πάρουμε την έγκριση της Ευρώπης» και τις επόμενες «10 ημέρες να έχουμε μια επίσημη απάντηση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Εάν αυτό συμβεί, ενδεχομένως, να μπορούμε να αλλάξουμε την πρόσκληση του εγγυοδοτικού εργαλείου, σε αυτό το σημείο, για το δεύτερο δισεκατομμύριο».
Σε αντίστοιχες δηλώσεις του στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Στις 12 Ιουνίου 2020 δηλαδή, πριν από λίγες μέρες και με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου αναφορικά με την προβληματικότητα των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων ως πενήντα εργαζομένους». Και συμπλήρωσε: «Ωστόσο δεν μένουμε εκεί. Ήδη επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού».