Στο πόσο σημαντικό είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, στάθηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν. “Η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και μία σειρά από ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη καλό οδηγό για τον ρυθμό της ανάκαμψης” σημείωσε και συνέχισε:
“Το άνοιγμα της οικονομίας θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των βραχυπρόθεσμων δεικτών για την ανάπτυξη, αλλά καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν επίσης εξαιρετικά μεγάλη, η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδά της για μία μακρά περίοδο και η έκταση της αρχικής ανάκαμψης πιθανόν να μην αποτελεί καλό οδηγό”.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης».
Στις 17 και 18 Ιουλίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής:
Εν τω μεταξύ, έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών – μελών θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιουλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.
Υπενθυμίζεται, πως στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 19 Ιουνίου, οι 27 ηγέτες συμφώνησαν… ότι διαφωνούν. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν για πρώτη φορά τόσο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που προτείνεται να συσταθεί για τη σωτηρία της οικονομίας που επλήγει από τον κορωνοϊό, όσο και το προσχέδιο του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεν κατέληξαν κάπου.
«Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε δραματική πτώση» είχε δηλώσει στην τηλεδιάσκεψη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Ακόμη είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.
Σημείωσε επίσης ότι “οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%”. Τέλος, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης τονίζοντας ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και «πάλι σε δράση».