Μιας που ο φονικός ιός παρελαύνει ασταμάτητα στη Βραζιλία και γενικότερα σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, το δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου να φορά μάσκα “σε όλους τους δημόσιους χώρους”, κάτι που ο αρχηγός του κράτους δεν εφάρμοζε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, σε απόφαση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ο δικαστής Ρενάτο Μπορέλι αναφέρει ότι πρόστιμο 2.000 ρεάις (σχεδόν 340 ευρώ) θα επιβληθεί στον αρχηγό του κράτους αν ξαναεμφανιστεί δημόσια χωρίς να φορά μάσκα όπως απαιτείται με διάταγμα που ισχύει στην Ομοσπονδιακή περιφέρεια της Μπραζίλιας.
Ο πρόεδρος “έχει την υποχρέωση να σέβεται τους ισχύοντες νόμους καθώς και να διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών και συνεπώς να υιοθετεί τα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού”, υποστήριξε ο ομοσπονδιακός δικαστής. Η απόφαση αυτή ισχύει επίσης για το σύνολο των συνεργατών του αρχηγού του κράτους, δεδομένου ότι η χρήση μάσκας είναι θεωρητικά υποχρεωτική εδώ και εβδομάδες στις περισσότερες περιφέρειες της Βραζιλίας.
Την ίδια στιγμή ο ιός θερίζει στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη 23 Ιουνίου ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 1.374 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 39.436 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Συνεπώς ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 52.645 νεκρούς επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφεται στις ΗΠΑ.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε πλέον τους 100.000 νεκρούς, τους μισούς και πλέον από τους οποίους θρηνεί η Βραζιλία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλούνται τα επίσημα δεδομένα όπως ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.Πάνω από 2,1 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί στην περιοχή αυτή, που αποτελεί νέο επίκεντρο της πανδημίας. Η Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού και η Χιλή είναι μέχρι εδώ οι χώρες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα.