Ένα από τα θέματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες είναι η στάση της Παλαιστίνης σε σχέση με τις χώρες της Μεσογείου και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων της Παλαιστίνης, για να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Τουρκία, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου και αποδίδονται στον πρέσβη ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί.
Σύμφωνα με διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών και Αποδήμων, η Παλαιστίνη έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι είναι πρόθυμη να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο, καθώς επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.
Μετά τον μεγάλο θόρυβο που προκάλεσε η αναφορά του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, σε συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία, ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα προχώρησε σε μία επανορθωτική δήλωση, νωρίτερα σήμερα. «Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, ως εκ τούτου δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτή την αρχή» διευκρινίζει, σε σημερινή γραπτή δήλωση του, ο Μαρουάν Τουμπάσι σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Αναλυτικά η δήλωση του πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι
«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη. Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ».
Σημειώνεται ότι ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα δήλωσε πως και η χώρα του έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.
«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα» δήλωσε ο Φαέντ Μουσταφά.