Η γειτονική Ιταλία είδε τα νούμερα στη ζήτηση των καταναλωτών κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης να “πέφτουν” κατακόρυφα τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, η πανδημία του κορωνοιού τον περασμένο Μάρτιο όπου και ξέσπασε στη χώρα έφερε χιλιάδες νεκρούς και μια ανυπολόγιστη κοινωνικο-οικονομική κρίση τόσο σε επίπεδο Ιταλίας όσο και παγκοσμίως. Επιχειρήσεις και υπηρεσίες έβαλαν λουκέτο, με τους πολίτες να μένουν υπό αυστηρή απομόνωση και εκατοντάδες άλλους να δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή μέσα από τα νοσοκομεία της χώρας, και πολλούς να παραδίνονται εν τέλει στη φονική πανδημία. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η καταναλωτική ζήτηση, στην χώρα σημείωσε μείωση του 29,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ιταλικής Εμπορικής Ένωσης Confcommercio, τον Μάιο που μας πέρασε.
Η όλη κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν η συρρίκνωση άγγιξε το 47%. Ωστόσο, η Ιταλική Εμπορική Ένωση Confcommercio υπογραμμίζει ότι «ιδίως οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με προσφορά υπηρεσιών για τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες». Παράλληλα σημειώνεται ότι οι μόνοι τομείς που σημείωσαν καλύτερη επίδοση απ’ ότι τον Μάιο του 2019, ήταν των τροφίμων, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έπληξαν περισσότερο τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (μείωση της ζήτησης κατά 66%) και τα είδη ρουχισμού (κάμψη του 55%), όπως ήταν αναμενόμενο και εάν κρίνουμε από την παρόμοια εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας.
Ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν όταν και θεσπίστηκε το καθολικό lockdown. Η μείωση της ζήτησης στους εν λόγω κλάδους όπως είναι εύλογο ήταν σημαντική. Ο κορωνοιός περιόρισε τους Ιταλούς εντός των σπιτιών τους, όπως είναι φυσικό. Επιπλέον, για τον Ιούνιο η Ιταλική Εμπορική Ένωση Confcommercio προβλέπει συρρίκνωση της τάξης του 17,2%. Επισημαίνεται ότι σε ότι αφορά το ΑΕΠ της χώρας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τέλος η ιταλική εμπορική ένωση εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση του 21,9% σε ετήσια βάση και του 17,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.