Τεχνολογία

Κορωνοϊός ιχνηλάτηση: Εντοπισμός μέσω κινητού των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Κορωνοϊός ιχνηλάτηση: Σύμμαχο την τεχνολογία θέλει να έχει η κυβέρνηση στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Την τεχνολογία θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, αυτό που εξετάζεται είναι το λανσάρισμα μιας εφαρμογής για τα smart phones που θα συνδράμει στην ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, αυτοματοποιημένα, με διατήρηση της ανωνυμίας ασθενών και των επαφών τους. Το μοντέλο που φαίνεται ότι προκρίνει η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεδομένων, καθώς στόχος είναι η διασφάλιση της ανωνυμίας των χρηστών της εφαρμογής.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η αποκεντρωμένη λογική την οποία χρησιμοποιούν ήδη κολοσσοί, όπως η Google και η Apple εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία της περιλαμβάνει την εθελοντική εγκατάσταση της εφαρμογής σε ένα κινητό τηλέφωνο. Κάθε «κατέβασμα» της εφαρμογής αναλογεί σε έναν κωδικό. Ο κωδικός αυτός αλλάζει αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 10 με 12 ώρες). Όταν ένας χρήστης της εφαρμογής βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων με άλλο χρήστη, για διάστημα 15 λεπτών, τότε οι δύο συσκευές «ανταλλάσσουν» κωδικούς. Οι κωδικοί αυτοί αποθηκεύονται χωρίς να αντιστοιχούν σε χρήση ή σε συσκευή.

Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι επιβεβαιωμένος φορέας του ιού, τότε ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ ότι το κρούσμα είναι χρήστης της εφαρμογής. Στη συνέχεια οι ανώνυμοι κωδικοί που υπάρχουν στο σύστημα συγκεντρωμένοι «επικοινωνούν» με τον server ώστε να ταυτοποιηθούν οι επαφές που είχε με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η αποκωδικοποίηση γίνεται αυτόματα ώστε να ενημερωθούν οι επαφές του κρούσματος ότι είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό. Επιδημιολογικά, η εφαρμογή μπορεί να εξασφαλίσει σαφή εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων, όχι όμως την ταυτότητά τους.

Τα κενά που υπάρχουν

Υπάρχουν ορισμένα κενά στο συγκεκριμένο σύστημα, ωστόσο θεωρείται το πιο αποτελεσματικό με βάση την έως τώρα διεθνή εμπειρία, την οποία έχουν εξετάσει οι Αρχές. Σε περίπτωση, για παράδειγμα που δυο χρήστες βρεθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, αλλά σε διαφορετική πλευρά ενός τοίχου, το σύστημα τους καταγράφει ως εκτεθειμένους ο ένας στον άλλο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Η αποτελεσματικότητα φυσικά επαφίεται και στο πόσοι χρήστες θα κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή. Όσοι περισσότεροι είναι, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η ιχνηλάτηση.

Παρόμοιες εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί σε Ιταλία, Γερμανία και Νορβηγία. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εφαρμογής προϋποθέτει τη χρήση της από το 60 με 70% του πληθυσμού, ποσοστό αδιαμφισβήτητα υψηλό.