Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 1996, έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μετά από αρκετές περιπέτειες με την υγεία του, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πεθαίνει από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.
Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
Όπως αναφέρει το sansimera.gr o Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε με την παρουσία και την πολιτική του δράση την περίοδο της Μεταπολίτευσης και αναδείχθηκε ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Οικονομολόγος διεθνούς φήμης, με θητεία σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ασχολήθηκε με την πολιτική από τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα μέσα από τις τάξεις της Ένωσης Κέντρου (το κόμμα που συνίδρυσε και ηγήθηκε ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου) και μετά την επάνοδο της δημοκρατίας το 1974, ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, προτού αρχίσει η κατάρρευσή του εξαιτίας των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.
Οι πρωθυπουργικές θητείες
Χαρισματική προσωπικότητα με φανατικούς οπαδούς και εξίσου ορκισμένους εχθρούς, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 21 Οκτωβρίου 1981 έως τις 2 Ιουλίου 1989 και από τις 13 Οκτωβρίου 1993 έως τις 17 Ιανουαρίου 1996, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας. Συνολικά παρέμεινε στο τιμόνι της χώρας 10 χρόνια (παρά 15 ημέρες), γεγονός που τον κατατάσσει στην τέταρτη θέση του πίνακα με τους μακροβιότερους Έλληνες πρωθυπουργούς, πίσω από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Χαρίλαο Τρικούπη.
Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα και εξακολουθεί να συγκινεί ως σήμερα, αν και οι πολιτικές που ακολούθησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, στην οικονομία, στην δημόσια διοίκηση και στην εξωτερική πολιτική διχάζουν, μερικές δεκαετίες αργότερα.
Στην κηδεία του πήγαν χιλιάδες
Η κηδεία του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους. Οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει από νωρίς, στρατιωτικά αγήματα παρατάχθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι εκείνης της ημέρας σε κάθε γωνιά της πομπής, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον ηγέτης της «Αλλαγής».
Εκφωνήθηκαν δώδεκα επικήδειοι λόγοι, ενώ διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες βρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία
Ιστορική έχει μείνει η ομιλία του γιου του, Γιώργου Παπανδρέου, με τη φράση «πατέρα, άκουσες τα νέα;» να ορίζει το τέλος μιας εποχής.
Σήμερα, 24 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αποτίουν φόρο τιμής στον ιδρυτή του κόμματος: