Οικονομική ανάσα για χιλιάδες πολίτες αποτελεί η είδηση ότι η ΔΕΗ πρόκειται να εφαρμόσει εκπτώσεις τα τιμολόγια της. Τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 26 Μαρτίου και «τρέχουν» έως και την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Αυτά τέθηκαν σε εφαρμογή εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγμένη αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση της διαφορετικής και υψηλότερης χρέωσης της κλίμακας των καταναλώσεων άνω των 2.000 kWh και να καθιερώσει ενιαίο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τους πελάτες της χαμηλής τάσης. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του Covid 19 αφορούσαν, μεταξύ άλλων, χρέωση με 0,11058 ευρώ ανά kWh των καταναλώσεων άνω των 2.000 kWh όπως και εκείνων κάτω από αυτό το όριο.
Οι αλλαγές που έρχονται
Πριν τις 26 Μαρτίου το δεύτερο κλιμάκιο τιμολογούταν με 0,11936 ευρώ. Έτσι, οι πελάτες της με μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις θα έχουν μέχρι την Παρασκευή έκπτωση της τάξης του 8%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρεία σίγουρα θα συνεχίσει την ενιαία χρέωση για όλες τις καταναλώσεις, με τη χαμηλότερη τιμή των 0,11058 ευρώ ανά kWh.
Τέλος, η ΔΕΗ αναμένεται να συνεχίσει την εκπτωτική πολιτική της συνέπειας των πληρωμών η οποία σήμερα είναι στο 5%, χωρίς να αποκλείεται και προσαρμογή της εμπορικής πολιτικής στα δεδομένα της αγοράς.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ κατέχει και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση του ανέμου, τα λεγόμενα αιολικά πάρκα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Επί του παρόντος, το 30% της συνολικής παραγωγής προέρχεται από καύση του λιγνίτη, το 10% από πετρέλαιο, το 27% από φυσικό αέριο, το 10% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, το 6% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και το 17% από διασυνδέσεις.
Η ΔΕΗ κατέχει τα περισσότερα από τα ορυχεία λιγνίτη της χώρας[εκκρεμεί παραπομπή] τα οποία διοχετεύουν τα εργοστάσιά της με το κατάλληλο υλικό προς καύση. Τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια χρησιμοποιούν κατά μεγάλο μέρος του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά σε μερικές περιπτώσεις και πετρέλαιο. Τα μεγαλύτερα ορυχεία της Ελλάδας βρίσκονται στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης. Τέλος τα αυτόνομα νησιά παράγουν ηλεκτρισμό αποκλειστικά με πετρέλαιο, το οποίο είναι αρκετά ακριβό. Εκεί υπάρχουν 32 αυτόνομες μονάδες παραγωγής.