Ελλάδα

Πανελλήνιες 2020 ΓΕΛ: Συνέχεια σήμερα με Λατινικά και Φυσική

Πανελλήνιες 2020 ΓΕΛ: Στα μαθήματα προσανατολισμού, Λατινικά και Φυσική, εξετάζονται σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλήνιων Εξετάσεων με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στο μάθημα των Λατινικών και της Φυσικής για όσους δίνουν με το παλιό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν προσέλθει στις σχολικές αίθουσες μέχρι τις 08.00 π.μ.. Σχετικά με το υπόλοιπο πρόγραμμα των Εξετάσεων:

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα συνεχίσουν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στις 24 Ιουνίου, όταν και θα εξεταστούν στα μαθήματα της Ιστορίας και της Πληροφορικής. Οι εξετάσεις με το νέο σύστημα ολοκληρώνονται για τα ΓΕΛ, στις 26 Ιουνίου με τα μαθήματα της Χημείας και των Οικονομικών. Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα, θα εξεταστούν στις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

Τι άφησε η πρώτη εβδομάδα των Εξετάσεων:

Η αίσθηση που άφησε η πρώτη εβδομάδα των Πανελληνίων είναι ότι τα περισσότερα μαθήματα δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Έκθεση, όπως εξετάστηκε φέτος, δηλαδή Νεοελληνική Γλώσσα μαζί με Λογοτεχνία, μπέρδεψε τους μαθητές. Επίσης, και τα Αρχαία Ελληνικά δυσκόλεψαν, ενώ καλύτερη αναμένεται σε σχέση με πέρυσι η εικόνα στα Μαθηματικά. Καλή εικόνα αναμένεται να έχουν τα γραπτά της Κοινωνιολογίας και της Βιολογίας.

Από την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκύπτει μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των σχολών των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ στις οικονομικές σχολές θα έχουμε αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας, ωστόσο απαιτείται -φυσικά- η ολοκλήρωση των Εξετάσεων για την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων. Υγειονομικά, η πρώτη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου εξελίχθηκε ομαλά με την τήρηση αποστάσεων. Η εικόνα στα εξεταστικά κέντρα  όπως γίνεται αντιληπτό, δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, καθώς εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και περιορισμός αριθμούς υποψηφίων ανά αίθουσα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Η καραντίνα, όπως εκτιμούν όσοι ασχολούνται με την πορεία των βάσεων, ωφέλησε τους καλούς μαθητές που διάβασαν ακόμα περισσότερο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτιμά ότι οι φετινές βάσεις θα είναι  «διπλής διαδρομής». Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι μαθητές άνω του 17 εκμεταλλεύτηκαν όλο το χρονικό διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία και μελέτησαν ακόμα περισσότερα, ενώ άλλοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν από τη μελέτη τους, με αποτέλεσμα οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές να έχουν πτωτική τάση.