Αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες εργαζομένων αναφορικά με τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα καθώς δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν ότι αδυνατούν να το δώσουν φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως δηλώνει το μέλος διοίκησης Εργατικού Κέντρου Αθήνας Πάνος Πραβητιάνος, στο Open TV, «Δίνουν υποτίθεται δώρο Πάσχα ενώ δεν καταβάλλουν μισθό ή μέρος μισθού που βρίσκεται στο επίπεδο του δώρου Πάσχα, επικαλούμενοι οικονομική στενότητα».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος τονίζει στο Open Tv πως «πληθώρα καταγγελιών έρχονται στη ΓΣΕΕ, για εργοδότες που έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να επιστρέψουν το δώρο Πάσχα στο μαύρο ταμείο της επιχείρησης, αφού πρώτα αυτό καταβληθεί στο τραπεζικό λογαριασμό».
Άγνωστο το πότε θα λάβουν οι εργοδότες το τμήμα που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση για το δώρο του Πάσχα
Και όπως αναφέρει ο γνωστός εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας «Από τη μία οι εργοδότες είναι παντελώς άγνωστο πότε θα λάβουν το τμήμα που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση για το δώρο του Πάσχα και από την άλλη είναι βέβαιο ότι αυτή η μεταβολή θα προκαλέσει την καταβολή του στους εργαζόμενους μόνο στα χαρτιά, συμπαρασύροντας βεβαίως και το επίδομα αδείας».
Όπως λοιπόν, σημειώνει ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, «η κυβέρνηση, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αφαίρεσε από τους εργαζόμενους με τις πολιτικές της επιλογές επιπλέον έναν μισθό μέσα σε λίγους μήνες. Η υπαναχώρηση από την πλήρη καταβολή και του δώρου Πάσχα πριν από λίγες ημέρες ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την de facto κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».
Υπάρχει ακόμα χρόνος για να καταβληθεί το δώρο Πάσχα
Η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο, όρισε ότι, «οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν το «δώρο Πάσχα» για το διάστημα από 1.1.2020 μέχρι και 30 Απριλίου, μέχρι και το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το τμήμα του δώρου που αντιστοιχούσε στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης των αναστολών συμβάσεων και μετά, αναλαμβάνει να το καταβάλλει το κράτος».
«Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονταν οι εργοδότες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν έως και μισό μισθό, εν μέσω πανδημίας», σχολιάζει σε άρθρο του στην «Αυγή» ο κος Τεμπονέρας. Το πρόβλημα, γίνεται πιο δύσκολο εξαιτίας της τροπολογίας του προγράμματος «Συν-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς μείωσε σε ποσοστό άνω του 20% και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, σύμφωνα με το flash, κάνοντας ένα βήμα πίσω σε σχέση με ότι είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα για το δώρο Πάσχα που καταβάλλεται στο ακέραιο.