Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ: «Η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%»

Κριστίν Λαγκάρντ: Στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

“Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε δραματική πτώση” δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στους ηγέτες των κρατών – μελών και παράλληλα κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της Ένωσης, που διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Λαγκάρντ είπε ακόμη, ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021. Σημείωσε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%. Τέλος, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης τονίζοντας ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και «πάλι σε δράση».

Σαρλ Μισέλ: Συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Σαρλ Μισέλ, έδωσε το έναυσμα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής. «Eίναι συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία» έγραψε λίγο πριν οι 27 ηγέτες ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις. Τα βασικά ζητήματα της Συνόδου είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δηλαδή της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, αλλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας.

Τα κράτη – μέλη αναμένεται σήμερα να τοποθετηθούν επί των θέσεών τους με την πλειοψηφία να προσπαθεί να πείσει την ομάδα των «Φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) να ταχθεί υπέρ του πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσουν και οι «Φειδωλοί», δηλαδή «πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να πείσουν κι άλλες χώρες να διαφωνήσουν». Βασικό ζήτημα που απασχολεί τις χώρες είναι τα ποσά: πόσα λάβουν σε χρηματοδοτήσεις, πόσα σε δάνεια, αλλά και ο χρόνος αποπληρωμής.