Οικονομία

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη Κορυφής – Η οικονομική ανάκαμψη στο τραπέζι των συζητήσεων

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχος να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την πληγείσα οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

Την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής με θέμα το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μετά την επέλαση της πανδημίας, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών κάθισαν μπροστά τις οθόνες τους προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική ανάκαμψη της γηραιάς ηπείρου που μετρά πάνω από 100.000 ζωές εξαιτίας του κορωνοϊού ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση που απειλεί τη σταθερότητα και τη θέση της στον πλανήτη.

«Η τηλεδιάσκεψη … ξεκίνησε», ανήγγειλε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου, είναι το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 από τα οποία θα διανεμηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων στις πλέον πληγείσες από την πανδημία του κορωνοϊού χώρες της Ένωσης. Αν και δεν αναμένεται συμφωνία, η σημερινή σύνοδος θα επιτρέψει μία βολιδοσκόπηση και κυρίως μεταξύ των χωρών που επονομάζονται «οικονόμες».

«Είναι μια κρίση χωρίς προηγούμενο η οποία έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο – οικονομικό, κοινωνικό και αντίκτυπο στην βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Για να δείξει η Ευρώπη ότι προστατεύει, δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε, η καθυστέρηση θα κάνει μόνο τα πράγματα πιο δύσκολα και πιο ακριβά», πρόσθεσε.

Η διαφορά Νότου και Βορρά:

Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία (που αποκαλούνται «φειδωλές – τέσσερις») δεν θέλουν καθόλου να ακούνε για επιχορηγήσεις, προτιμώντας αποπληρωτέα δάνεια. Οι χώρες της Ανατολικής Ένωσης λένε ότι πολλά χρήματα θα πάνε στο νότο και θέλουν να διατηρήσουν την αρχική εστίαση στη γεωργία προκειμένου να κλείσουν τα κενά ανάπτυξης με την πλουσιότερη Δύση.

«Ποτέ κατά το παρελθόν η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Τα σημεία διαφωνίας πάντως ποικίλουν ανάλογα με κάθε χώρα και αφορούν το μέγεθος του ταμείου, το ποσοστό δανείων και επιχορηγήσεων, τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου και τον τρόπο αποληρωμής των χρημάτων που θα λάβει κάθε χώρα.