Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις τις οποίες κάνει. Πριν από λίγη ώρα δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάσταση στη Λιβύη. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του σε φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκo-Αμερικανική Ένωση TASC, υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχαν πριν από μία εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά σε έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με την Τουρκία. «Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Τονίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προχωράει σε τέτοιες δηλώσεις, ελπίζοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα ή να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ο χρόνος θα δείξει…
Απάντηση στον Δένδια;
Αυτές οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έγιναν λίγο μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο. «Η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα της Αιγύπτου «Al-Ahram», με αφορμή τη επίσκεψή του στο Κάιρο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου ενώ υπενθυμίζει πως «η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».