Ελλάδα

Εξαφανίσεις παιδιών: Πάνω από 120 υποθέσεις το 2019 – Τι πρέπει να προσέχουμε

Εξαφανίσεις παιδιών: Μόνο για το έτος 2019, πραγματοποιήθηκαν 129 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών, εκ των οποίων βρέθηκαν τα 108 και αναζητούνται τα 18.

Η εξαφάνιση της 10χρονης Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της 10χρονης Ιωάννας στην περιοχή των Αχαρνών, ήρθαν για να μας υπενθυμίσουν ακόμη μια φορά ότι η εξαφάνιση ανηλίκων στη χώρα μας τείνει να γίνει μάστιγα.

Τόσο αυτές οι δύο πρόσφατες περιπτώσεις όσο και ανάλογες υποθέσεις του παρελθόντος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις Αρχές, ενώ υπενθυμίζουν πως η εξαφάνιση ανηλίκων στην Ελλάδα μπορεί πλέον να είναι συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα τελευταία χρόνια, αρκετά παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Για το 2019, υπήρξαν 129 περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν

Μόνο για το έτος 2019, πραγματοποιήθηκαν 129 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, τα ανωτέρω αιτήματα κατανέμονται ως εξής:

  • 74 (57,36%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων,
  • 3 (2,33%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές,
  • 2 (1,55%) αρπαγές από τρίτο πρόσωπο,
  • 38 (29,46%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων και
  • 12 (9,3%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Από τις παραπάνω περιπτώσεις οι 27 αφορούσαν σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες και πιο συγκεκριμένα:

  • 4 (14,82%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων,
  • 1 (3,7%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές,
  • 11 (40,74 %) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων και
  • 11 (40,74 %) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μπορεί πολλά παιδιά να βρέθηκαν αλλά δεκάδες εξακολουθούν να αναζητούνται

Από τα συγκεκριμένα 129 περιστατικά, βρέθηκαν τα 108, ποσοστό 83,72%, ενώ σε 3 (2,33%) περιστατικά διεκόπη η επικοινωνία. Το δυστυχές είναι πως 18 (13,95%) περιστατικά εξακολουθούν να αναζητούνται. Είναι ένα φαινόμενο λοιπόν, που προκαλεί έντονες ανησυχίες, με τους συγγενείς να ψάχνουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματά τους. Σημασία έχουν οι πρακτικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι οι γονείς για την πρόληψη του φαινομένου, όπως οι φυγές εφήβων αλλά και την άμεση αντιμετώπιση ανησυχητικών εξαφανίσεων μικρών παιδιών.

Ερωτήματα όπως «Γίνονται αρπαγές στην Ελλάδα;», «Πώς μπορώ να προλάβω μία εξαφάνιση;» και «Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το παιδί μου;» είναι μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που ο καθένας οφείλει να γνωρίζει προκειμένου να βοηθήσει αν και όποτε χρειαστεί. Και καλό είναι να τονισθεί πως έμφαση δίνεται στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 (24 ώρες καθημερινά, δωρεάν και ανώνυμα) με σκοπό την ενημέρωση, συμβουλευτική υποστήριξη και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε περιστατικού εξαφάνισης Παιδιού.