Ελλάδα

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται αλείμματα τυριού

ΕΦΕΤ: Ο Οργανισμός ανακοίνωσε πως ανακαλούνται αλείμματα τυριού των οποίων η προέλευση είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ανάκληση πιθανώς επιμολυσμένων αλειμμάτων τυριού από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Οργανισμός ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση αλειμμάτων τυριού που ενδέχεται να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Clostridium botulinum.

Ποια προϊόντα ανακαλούνται;

Πρόκειται για δύο προϊόντα προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπορική ονομασία:

  • «PRIMULA CHEESE n’ prawns» (τυρί ανακατεργασμένο που αλείφεται, με γαρίδες), σε συσκευασία των 150 γρ., ανεξαρτήτως παρτίδας και
  • «PRIMULA CHEESE n’ ham» (τυρί ανακατεργασμένο που αλείφεται, με ζαμπόν) σε συσκευασία των 150 γρ., ανεξαρτήτως παρτίδας.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας

«Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας», ανέφερε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε πρόσφατο κεντρικό μήνυμά του. Κοινός και πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή, ο οποίος τελικά θα απολαμβάνει ασφαλείς επιλογές στο πιάτο του, ενώ παράλληλα, τα τρόφιμα θα ανταποκρίνονται σε διεθνή αποδεκτά πρότυπα και προδιαγραφές.

Είναι ευκαιρία να συνεχιστεί η προώθηση της ευαισθητοποίησης και της παρότρυνσης για δράση, επισημαίνοντας το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές για τον κορωνοϊό

Επιπλέον συμβουλές έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον κορωνοϊό, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο φονικός ιός δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων, ούτε και από το πεπτικό σύστημα. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή και σημειώνει πως αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει και τα τρόφιμα που ακουμπά.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος COVID-19 σχετίζεται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορωνοϊών. Η πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης είναι η «μόλυνση με σταγονίδια».