Μια νέα υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών «εγκαινίασε» η WhatsApp στη Βραζιλία, καθώς η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων αξιοποιεί τη δημοτικότητά της στις αναδυόμενες αγορές. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη χώρα έχει 120 εκατομμύρια χρήστες, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Ινδία. Το WhatsApp Pay επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο δωρεάν ή να κάνουν αγορές από μικρές επιχειρήσεις.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της μητρικής εταιρείας Facebook να επεκτείνει το ηλεκτρονικό εμπόριο στις πλατφόρμες του. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Mark Zuckerberg παρουσίασε τα σχέδια του για την παροχή της υπηρεσίας στην Ινδία, την Ινδονησία και το Μεξικό.
«Επειδή οι πληρωμές μέσω WhatsApp ενεργοποιούνται από το Facebook Pay, στο μέλλον θέλουμε να επιτρέψουμε σε άτομα και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις ίδιες πληροφορίες κάρτας σε όλη την οικογένεια εφαρμογών του Facebook», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν και οι πληρωμές από άτομο σε άτομο θα είναι δωρεάν, οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν ένα «τέλος επεξεργασίας για να λαμβάνουν πληρωμές από πελάτες».
Ντεμπούτο της υπηρεσίας στην αγορά της Ινδίας
Η εταιρεία δοκιμάζει ήδη την υπηρεσία πληρωμών στην Ινδία, όπου μετρά 400 εκατομμύρια χρήστες. Άλλωστε, τον Απρίλιο, το Facebook ανακοίνωσε την εξαγορά μεριδίου 10% από τον ινδικό όμιλο τηλεπικοινωνιών, Reliance Jio, έναντι 5,7 δισ. δολαρίων. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επικεντρωθούν σε μια συνεργασία με την πλατφόρμα JioMart που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Jio.
Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, το Facebook επένδυσε ένα ποσό, το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα, στην εφαρμογή Gojek που έχει έδρα την Ινδονησία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για να επεκτείνουν την υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών GoPay της Gojek. Υπενθυμίζεται ότι το Facebook εξαγόρασε το WhatsApp έναντι περίπου 20 δισ. δολαρίων το 2014, ενώ τον Φεβρουάριο, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων μετρούσε περισσότερους από 2 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Θυμίζουμε ότι το WhatsApp ανήκει στην οικογένεια του Facebook. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε κάτι αντίστοιχο και στο Facebook το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό το γνωστό Social Media προσπάθησε να “κόψει” το δικό του νόμισμα.