Αλλάζουν τα πράγματα, όσον αφορά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων, μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται, κατά πληροφορίες, να ανακοινώσει παράταση έως τα μέσα Ιουλίου τις αμέσως επόμενες μέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, 15 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ούτε ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το ετήσιο καθήκον του προς την Εφορία. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν υποβληθεί σχεδόν 3 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος ειδικά φέτος θα εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 μηνιαίες δόσεις. Όσοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ θα κερδίσουν και έκπτωση 2%. Την ίδια ώρα, οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ μιλώντας χθες στο Open, ο Απόστολος Ντάλλας, μέλος του ΔΣ ΕΦΕΕΑ, ανέφερε τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο με τις πλατφόρμες του υπουργείου Εργασίας και την ΕΡΓΑΝΗ για επιχειρήσεις κι εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όσο και με το επερχόμενο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο οποίο ήδη έχουν εντοπιστεί προβλήματα.
Σταδιακή μείωση της φορολογίας και των εισφορών:
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 9ο Ελληνικό Φόρουμ Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση της σταδιακής φορολογίας και ιδίως των εισφορών. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε το 2020 σε υγιή βάση, με πολλά υποσχόμενες προοπτικές. Δυστυχώς, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τα δεδομένα άλλαξαν. Από την αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και δυναμική δέσμη μέτρων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής. Κατά την περίοδο «κλειδώματος», η κυβέρνηση υποστήριξε το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και δημιούργησε ευρύ «δίχτυ ασφαλείας» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών. “Μετέπειτα, καθώς ξεκινά η ανάκαμψη, θα υπάρξουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά, με βάση τη δημοσιονομική αξιοπιστία και την ενίσχυση της οικονομίας ,μέσω της εφαρμογής φιλικών προς την ανάπτυξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, συνέχισε. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε τέλος, ότι το Eurogroup «επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τη γρήγορη και αποφασιστική πολιτική απάντηση στην κρίση με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης».