Την «πρώτη νίκη» κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμα του προς τους πολίτες την ώρα που η Γαλλία επιχειρεί σταδιακά την πλήρη επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της.
«Ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής για αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας ότι ολόκληρη η γαλλική επικράτεια περνά στο «πράσινο». Επίσης, τα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών λόγω του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, με τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιν
Επίσης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα μαζικών διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. «Η Γαλλία θα είναι ανυποχώρητη» απέναντι στον ρατσισμό, αλλά «δεν θα σβήσει κανένα ίχνος, κανένα όνομα από την Ιστορία της» και «δεν θα αποκαθηλώσει κανένα άγαλμα».
Το παραπάνω δήλωσε σήμερα Κυριακή (14 Ιουνίου), όπως φαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από σειρά διαδηλώσεων στην Γαλλία στον απόηχο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ όπου διαδηλωτές κατέστρεψαν μνημεία που θεώρησαν ρατσιστικά.
«Θα είμαστε ανυποχώρητοι μπροστά στον ρατσισμό, στον αντισημιτισμό και στις διακρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, «αλλά η ευγενής αυτή μάχη παρεκτρέπεται όταν μεταμορφώνεται σε κομμουνιταρισμό, σε έμπλεο μίσους ή εσφαλμένο ξαναγράψιμο του παρελθόντος», όταν μεταμορφώνεται «σε μια μη αποδεκτή μάχη αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους σεπαρατισμούς».
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις στη χώρα
«Η Δημοκρατία δεν θα αποκαθηλώσει αγάλματα», επέμεινε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Οφείλουμε, καλύτερα, να κοιτάξουμε μαζί ολόκληρη την ιστορία μας και σε καμία περίπτωση να αρνηθούμε αυτό που είμαστε», προσέθεσε. Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις στη χώρα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει μετάδοση προερχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από καταστροφές αγαλμάτων και την αμφισβήτηση έργων τέχνης του παρελθόντος που οι διαδηλωτές θεωρούν προσβλητικά ή ρατσιστικά.
«Είμαστε ένα Έθνος όπου κάθε ένας, όποια και αν είναι η καταγωγή, η θρησκεία, πρέπει να βρίσκει την θέση του. Αυτό ισχύει παντού και για όλους; Όχι», παραδέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η μάχη μας, λοιπόν, πρέπει να συνεχισθεί, να ενισχυθεί για να επιτρέψει την απόκτηση πτυχίων και θέσεων εργασίας που αντιστοιχούν στην αξία και τα ταλέντα του καθενός και πρέπει να αγωνισθούμε κατά του γεγονότος ότι το όνομα, η διεύθυνση, το χρώμα του δέρματος περιορίζουν ακόμη υπερβολικά συχνά την ισότητα των ευκαιριών που κάθε ένας πρέπει να έχει».