Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για τη συμφωνία που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, την οποία υπέγραψε την Τρίτη 9 Ιουνίου στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Όπως τη χαρακτήρισε, σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και μείζονος σημασίας εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα. Περαιτέρω, σημειώνει πως μία εκκρεμότητα τεσσάρων και πλέον δεκαετιών έκλεισε με εξαιρετικά θετικό τρόπο.
Και αυτό οφείλεται στη συστηματική δουλειά που προηγήθηκε και υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα μεγαλώνει. Γίνεται πιο ισχυρή και αποδεικνύει ότι το δίκαιο των θέσεών της, ταυτισμένο με το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη».
«Τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή αναγνωρίζονται εμπράκτως»
Εστιάζοντας στη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας.
Διαμηνύει, επίσης, πως τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή αναγνωρίζονται εμπράκτως, ενώ είναι αυτονόητη η σημασία της αναφοράς, μέσω της Κοινής Γνωστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Καταληκτικά, ο κος Δένδιας αναφέρει πως αυτός είναι ο δρόμος του μέλλοντος, που συνειδητά έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η οδός της καλής γειτονίας, αλλά και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων» είναι σημαντική, όπως υπογραμμίζει.
Ισχυροί οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών
Τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας «που πηγάζουν από τη διαχρονική φιλία των λαών και την κοινή θρησκευτική και πολιτισμική παράδοση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς στην Αθήνα.
Επεσήμανε δε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. «Σε πολιτικό επίπεδο, η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης των πολυδιάστατων σχέσεων μας».