«Συγκλονισμένος» δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τον εντοπισμό μαζικών τάφων στη Λιβύη, καλώντας να διεξαχθεί ενδελεχής και διαφανής έρευνα μετά την εύρεσή τους.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του το βράδυ της Παρασκευής (12/6), ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ασφαλίσουν τους τάφους, να ταυτοποιήσουν τα θύματα, να προσδιορίσουν τις αιτίες θανάτου και να επιστρέψουν τις σορούς στους πλησιέστερους συγγενείς, και προσέφερε την υποστήριξη του ΟΗΕ στο να γίνει αυτό.
Τουλάχιστον οκτώ μαζικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί
Ο Γκουτέρες επανέλαβε τις εκκλήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΑ, για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη και είπε πως ελπίζει ότι σύντομα θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Από την άλλη, ο ΟΗΕ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και ο αντίπαλός της Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) έχουν δεσμευθεί σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης ((UNSMIL).
Τουλάχιστον οκτώ μαζικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί, οι περισσότεροι από αυτούς στην Ταρχούνα, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 65 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη, ανέφερε την Πέμπτη (11/6), η UNSMIL. Και να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις της ΚΕΣ ανέκτησαν τον έλεγχο πολλών περιοχών κοντά στην Τρίπολη, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην πολύμηνη εκστρατεία του Χάφταρ για την κατάληψη της πόλης.
Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος
Οι δυνάμεις του ηγέτη του ΛΕΣ Χαλίφα Χάφταρ έχασαν επίσης τον έλεγχο της Ταρχούνα, του τελευταίου προπυργίου του στη δυτική Λιβύη. Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και έχει γίνει πεδίο μάχης ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις. Η ΚΕΣ έχει συμμάχους την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Έτσι, όπως αναφέρεται και στο ΑΠΕ ΜΠΕ, με τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας, βασικού συμμάχου της, η ΚΕΣ ανέκτησε έτσι τον έλεγχο όλου του δυτικού τμήματος της χώρας, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως σημαντική επιτυχία για αυτή απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.