Κόσμος

Αγιά Σοφιά: Νέο τουρκικό παραλήρημα – Έχουν πάρει ήδη τον ασβέστη για τις αγιογραφίες

Αγιά Σοφιά: Όπως φαίνεται, δεν έχει τέλος το… παραλήρημα των Τούρκων πολιτικών για την Αγιά Σοφιά, αφού υποστηρίζουν πως έχουν πάρει ήδη τον ασβέστη για να σβήσουν τις αγιογραφίες.

Νέες, ακραίες και προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Αμπντουλάχ Σεβίμ, στέλεχος του Κόμματος Ευημερίας (Saadet Partisi), στην Κωνσταντινούπολη, αναφορικά με την Αγιά Σοφιά.

Αυτή τη φορά, οι εν λόγω δηλώσεις φαίνονται σε ανάρτησή του στο Twitter και σύμφωνα με το onalert, πρότεινε να… πιάσουν οι Τούρκοι τον ασβέστη για να καλύψουν το γρηγορότερο δυνατό το πρόσωπο του άγγελου Σεραφείμ, που κοιτάζει από τον θόλο της Αγίας Σοφίας, όσους την επισκέπτονται!

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχουμε πάρει ήδη τον ασβέστη», έγραψε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος, μάλιστα, καλεί την πρώτη προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία να την πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος Πατριάρχης, Σαχάκ Μασαλιάν, πρότεινε διττό χαρακτήρα στην Αγία Σοφία. Όπως δήλωσε σήμερα (13/6) Σάββατο: «Ας ανοίξει η Αγία Σοφία ως χώρος λατρείας. Ο ναός είναι αρκετά μεγάλος. Και ας παραχωρηθεί και ένας χώρος στους Χριστιανούς».

Η αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σε ανακοίνωση αναφορικά με τις διαθέσεις της Τουρκίας η οποία θέλει να μετατρέψει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως τζαμί, προέβη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών».

Τονίζει πως «θα βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία. Η Εκκλησία εντός αυτού του ναού συγκρότησε πολλές συνόδους υψίστης σημασίας για την χριστιανική ζωή και πίστη», για να συμπληρώσει ότι «πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του χριστιανικού πολιτισμού».

«Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα ή μεταμοντέρνα αντίληψη πολυπολιτισμικότητας δεν δημιούργησε το μνημείο, δια του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους».

Και κατέληξε στο εξής: «Είναι απολύτως απαραίτητο να επικρατήσει εκ μέρους της κυβερνήσεως της γείτονος χώρας σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου, ώστε να λάβει την ορθή απόφαση της διατηρήσεως του status quo της Αγίας Σοφίας, ως μουσειακού χώρου».