Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατζέντα του πρωθυπουργού στο Ισραήλ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα θέματα του τουρισμού, οι επενδύσεις αλλά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο θα τεθούν επί τάπητος κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ.

Επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 16 Ιουνίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε για τον περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ανέβει στο αεροπλάνο έχοντας γράψει στην ατζέντα του τρία βασικά θέματα:

  • Τουρισμός
  • Επενδύσεις
  • Σχέσεις με Τουρκία

Όσον αφορά τα πρώτα δύο θέματα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Βενιαμίν Νετανιάχου, θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς πρόκειται για δύο χώρες που συμμετέχουν στο Smart Covid Management Group.

Οι δύο ηγέτες θέλουν να στείλουν μήνυμα προς τους λαούς τους, πως Ελλάδα και Ισραήλ είναι ασφαλείς χώρες και μπορούν να προτιμηθούν από τους τουρίστες για τις καλοκαιρινές διακοπές. Εξάλλου, μέχρι στιγμής τα έχουν πάει περίφημα καταγράφοντας μικρό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε το Ισραήλ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με 29 χώρες που θα επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Αθήνα από τις 15 Ιουνίου. Σημειώνεται, πως ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Νετανιάχου στις 21 Μαΐου ανέφερε πως ελπίζει σε μια αύξηση του αριθμού επισκεπτών από το Ισραήλ τη φετινή τουριστική περίοδο.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι οι σχέσεις με την Τουρκία και οι προκλητικές ενέργειές τις στην Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θίξει στον κ. Νετανιάχου αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρεουβέν Ρίβλιν, την πρόσφατη κίνηση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) να ζητήσει άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο  σε επτά περιοχές, οι οποίες περιοχές εφάπτονται την ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων. Επίσης, θέλει να “επιβεβαιώσει” τη στενή σχέση των δύο χωρών, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία γίνονται προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα καταλαβαίνει κανείς, πως δίπλα στον κ. Μητσοτάκη θα κάθονται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Φυσικά, για τα υπόλοιπα θέματα θα βρίσκονται μαζί του και άλλοι υπουργοί, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί -τουλάχιστον για την ώρα- ποιοι θα είναι αυτοί. Αναμένονται λοιπόν, οι επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό που θεωρείται όμως δεδομένο, είναι πως το εν λόγω ταξίδι έχει πέρα από ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη, φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ μετά το επεισόδιο με το “Mavi Marmara” (31 Μαΐου 2010). Τότε το συγκεκριμένο τουρκικό σκάφος αποπειράθηκε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, με τον Γκάμπι Ασκενάζι (Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ) να διατάζει την επέμβαση στο “Mavi Marmara”. Το συμβάν αυτό “πάγωσε” τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και έφερε πιο κοντά το Τελ Αβίβ με την Αθήνα.