Ελλάδα

Απάτσι στην Αλεξανδρούπολη – Βγήκαν και τα τανκς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020» στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή αρμάτων και επιθετικών ελικοπτέρων.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020» που λάμβανε χώρα στην Αλεξανδρούπολη. Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020», στο πεδίο ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ» στην Αλεξανδρούπολη.

Στην άσκηση εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από συγκρότημα Ίλης αρμάτων. Συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ») και επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Ποιος ήταν ο Σωκράτης Δημαράτος

Ο συνταγματάρχης Σωκράτης Δημαράτος διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν διοικητής της ταξιαρχίας Ιππικού, η οποία συνέβαλε αποτελεσματικά στην πρώτη νίκη κατά των δυνάμεων του μέχρι τότε αήττητου άξονα και συγκεκριμένα κατά της φάλαγγας της 3ης μεραρχίας Αλπινιστών Τζούλια, στα υψώματα πέριξ της Αννίτσας Γρεβενών (Σκούρτζα, Γομάρα, Βασιλίτσα), στις αρχές του Νοεμβρίου του 1940. Στη νικηφόρα μάχη συμμετείχαν επίσης τρία τάγματα πεζικού: το 1ο του 51ου συντάγματος Δαβάκη μεθ’ ουλαμού ιππικού, το 1ο του 50ου συντάγματος Τρικάλων και το 3ο του 7ου συντάγματος Χαλκίδος.

Δείτε φωτογραφίες

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου

«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» αναφέρουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Επίσης, σημειώνουν πως «βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο». Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».