Σε συνεχή εγρήγορση καλεί η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, τα κράτη – μέλη, καθώς η επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά: « Η υγεία των πολιτών μας πρέπει να είναι προτεραιότητά μας», ξεδιπλώνοντας τις στρατηγικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής που προκάλεσε ο γνωστός σε όλους κορωνοϊός.
9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη και πρόσβαση σε οικονομικά εμβόλια
Η κα. Κυριακίδου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Το Βήμα, απάντησε και στην ερώτηση για τα πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδιας από το εμβόλιο που πρόκειται να βρεθεί. Όπως τόνισε η ίδια, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και την καθολική πρόσβαση σε οικονομικά εμβόλια και άλλα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα. Για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες εντός και εκτός ΕΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα 8 ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας που στοχεύουν στην ανάπτυξη θεραπειών και διαγνωστικών μέσων για τον κορωνοϊό. Την αύξηση της αρχικής δέσμευσης χρηματοδότησης, που προβλεπόταν στο πλαίσιο του προγράμματος ορίζοντας το 2020, από τα 45 εκατομμύρια ευρώ σε 72.
Σύμφωνα με την κα Κυριακίδου, η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας. «Όταν ανέλαβα τον συγκεκριμένο τομέα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα μήνα αργότερα θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πανδημία της σύγχρονης ιστορίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι σημαντική αλλά δεν γίνεται να βγούμε από την οικονομική κρίση αν δεν βγούμε πρώτα με ασφάλεια από την κρίση στον τομέα της υγείας» κάτι που όπως είπε, θα επιτευχθεί με συνεργασία και αλληλεγγύη για μία πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ιός, συνέχισε η Επίτροπος, τόνισε τις αδυναμίες της κοινωνίας μας και πίεσε ασφυκτικά τα συστήματα υγείας. «Πρέπει όμως από την κρίση αυτή να βγούμε πιο σοφοί για να χαράξουμε την πορεία του παρόντος και του μέλλοντος, με διδάγματα από το παρελθόν».
Νέο πρόγραμμα EU4Health
Ωστόσο στη συνέχεια αναφέρθηκε και για το νέο πρόγραμμα EU4Health, λέγοντας πως ο πρώτος στόχος είναι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να αντιδράσουν και να προστατέψουν του πολίτες αν αντιμετωπίσουν παρόμοια διασυνοριακή κρίση στο μέλλον. Με σκοπό την επιδίωξη της εξασφάλισης του αναγκαίου εξοπλισμού προστασίας φάρμακα και ιατροτεχνολογικά μέσα, καθώς και να διασφαλίσουν ότι θα οικονομικά προσιτά αλλά και καινοτόμα.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε «Ποτέ ξανά δεν θέλουμε να δούμε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να πρέπει να επιλέγουν ποιος ασθενής θα διασωθεί. Το EU4Health θα μας επιτρέψει, για πρώτη φορά να δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα σε περίπτωση κρίσης. Με τον τρόπο αυτόν θα ενδυναμωθεί επίσης περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του rescEU για την αντιμετώπιση καταστάσεων των έκτακτων αναγκών. Το πρόγραμμά μας προβλέπει επίσης ένα προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένων και των ιπτάμενων γιατρών που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσης και που θα είναι διαθέσιμο όπου είναι αναγκαίο.»