Κόσμος

Κορωνοϊός Αργεντινή: Περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός Αργεντινή: Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, επιβεβαίωσε 1.141 νέα κρούσματα και 24 θανάτους εξαιτίας της νόσου τις προηγούμενες 24 ώρες - Νέα εστία της πανδημίας η Λατινική Αμερική.

Συνεχίζει να “χτυπά” ανελέητα ο φονικός ιός τις λατινοαμερικανικές χώρες οι οποίες πλήττονται θανάσιμα με τη Βραζιλία να δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα με τους περισσότερους θανάτους και ασθενείς από τον Covid-19. Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.  Ακόμη η Αργεντινή δέχεται και αυτή το βάναυσο χτύπημα του ιού, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει χθες Τρίτη 9 Ιουνίου,  ότι επιβεβαιώθηκαν, για πρώτη φορά, πάνω από 1.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες. Όπως φαίνεται ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς μόλις μερικές ημέρες αφότου παρατάθηκε το lockdown στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, επιβεβαιώθηκαν 1.141 νέες μολύνσεις και 24 θάνατοι εξαιτίας της νόσου τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ συνολικά τα θύματα από τις αρχές Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα, υπολογίζονται σε 717  επί συνόλου 24.761 κρουσμάτων μόλυνσης από τον Covid-19.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον κορωνοϊό

Ολο και περισσότερα δεδομένα συλλέγουν οι ερευνητές για τον κορωνοϊό και την ενδεχόμενη αντιμετώπιση της νόσου. Αυτή τη φορά τα δεδομένα από μικρή κλινική μελέτη δείχνουν πως ο αποκλεισμός της πρωτεΐνης (BTK) (Bruton tyrosine kinase) μπορεί να παρέχει κλινικό όφελος σε ασθενείς με COVID-19. Οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο acalabrutinib, ενός αναστολέα της BTK που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας και άλλων λεμφωμάτων.

Η χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και αναπνευστική δυσχέρεια βελτίωσε τους δείκτες που χαρακτηρίζουν την υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση, και πιθανόν την αναπνευστική δυσχέρεια.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 5 Ιουνίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό Science Immunology και αναλύονται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη και τον Καθηγητή της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Δημόπουλο. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Το φάσμα των εκδηλώσεων της COVID-19 κυμαίνεται από μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού μέχρι μια σοβαρή νόσο που απαιτεί νοσηλεία, ενώ σε σημαντικό ποσοστό αυτών που θα νοσηλευθούν θα αναπτυχθεί σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) το οποίο έχει υψηλή θνητότητα. Οι ασθενείς με COVID-19 συχνά εμφανίζουν μια διφασική κλινική πορεία με ραγδαία επιδείνωση μετά από μια φάση αρχικής βελτίωση, η οποία οφείλεται σε μια καθυστερημένη και υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. Αυτή η υπερβολική αντίδραση προκαλείται από μια υπερφλεγμονώδη κατάσταση, μια «καταιγίδα κυτταροκινών». 

Φαίνεται ότι αυτή η υπερβολική φλεγμονή είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την πρόκληση του ARDS σε αυτούς τους ασθενείς μέσω της τροποποίησης της συμπεριφοράς κυττάρων του ανοσοποιητικού που βρίσκονται στους πνεύμονες (όπως τα πνευμονικά μακροφάγα, τα δενδριτικά κυττάρα και τα ουδετερόφιλα). Οι ασθενείς με COVID-19 έχουν αυξημένα επίπεδα πολλαπλών φλεγμονωδών κυτταροκινών και χημειοκινών στο αίμα (IL-1β, IL-6, IL-7, IL-8, IL-9, IL-10, G-CSF, GM-CSF, IFN-γ, IP-10, MCP-1 και MIP-1α). Οι ασθενείς που εμφανίζουν ARDA και χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα πολλών από τις κυτταροκίνες αυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο