Άποψη

Η δολοφονία Φλόιντ θα βγάλει πρόεδρο των ΗΠΑ;

Μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόντ άλλαξαν τα δεδομένα για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο Pagenews.gr τονίζει ότι οι εκλογές θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Ο Τζόρτζ Φλόιντ δεν ήταν άμεμπτος, το ποινικό του μητρώο ήταν φορτωμένο, ωστόσο η αναίτια δολοφονία του με χρήση τερατώδους βίας και με καταστρατήγηση όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου ακόμη και αυτού στην ανάσα, δικαίως τον μετέτρεψε σε σύμβολο ακόμη και σε μία χώρα σαν την Αμερική με ιστορικό ρατσισμού. Το μόνο καλό που ίσως προκύψει από την άδικη δολοφονία του, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από τον Λευκό Οίκο του πιο ανόητου, σκληρού και ανερμάτιστου προέδρου που γνώρισαν οι ΗΠΑ στα περίπου 250 χρόνια της ιστορίας τους. Κι ας έχει απέναντί του τον Τζο Μπάιντεν, άχρωμο, άοσμο και αδιάφορο, δείγμα ίσως ότι οι δημοκρατικοί της Αμερικής είχαν αποφασίσει να μην διεκδικήσουν σοβαρά την προεδρία και να δώσουν έτσι τέσσερα ακόμη χρόνια στον Ντόναλντ Τραμπ για να ολοκληρώσει το απεχθές έργο του.

Ήδη οι μετρήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν τον χαμένο από χέρι Τζο Μπάιντεν να προηγείται τώρα με περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο Τραμπ πατάει επάνω στις υπερβολές που συνοδεύουν κάθε εξέγερση για να προβάλλει την ατζέντα “νόμος και τάξη” και εξακολουθεί να απευθύνεται στην βαθιά ρατσιστική, μισαλλόδοξη Αμερική. Μόνο που οι εικόνες από την δολοφονία του Φλόιντ είναι πολύ ισχυρές και το 60% των Αμερικανών σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται συμφωνούν με τις διαδηλώσεις. Ο Μπάιντεν πάλι έχει σχετικά εύκολο έργο, αρκεί πραγματικά να μην κάνει τίποτε μέχρι το Νοέμβριο που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Εάν δεν κάνει τίποτε τότε θα αποφύγει τα λάθη και θα έχει τις πιθανότητες μαζί του για να κερδίσει.

Η οικονομία θα κρίνει τον επόμενο πρόεδρο

Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν την βαθιά παρακμή της πιο ισχυρής χώρας του πλανήτη και του δυτικού κόσμου και επηρεάζουν όλο τον κόσμο. Η ανάδειξη Τραμπ δεν ήταν μόνο η ήττα των δημοκρατικών και του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η χρεοκοπία μίας αντίληψης διακυβέρνησης και διαχείρισης των πραγμάτων που οδήγησε σε μεγαλύτερη αταξία τον πλανήτη, στην αποχαλίνωση του μεγάλου κεφαλαίου και στην διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Φυσικά το παιχνίδι στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει. Εάν μάλιστα δεν είχε προηγηθεί ο κορονοιός και οι συνέπειές του στην οικονομία τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο απλά. Ακόμη και τώρα οι αναλυτές εκτιμούν ότι το παιχνίδι της προεδρίας θα παιχθεί στο πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η αμερικανική οικονομία. Αν η οικονομία των ΗΠΑ προλάβει και ανακάμψει τότε ίσως οι αμερικανοί ξεχάσουν ότι υπό τον Τραμπ η δημοκρατία τους δεν θα μπορεί να ανασάνει για άλλα τέσσερα χρόνια.