Πολιτική

Μητσοτάκης ΑΟΖ: «Η Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

Μητσοτάκης ΑΟΖ: Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Ως «μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας» περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη, χερσαία και νησιωτικά».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης». Τέλος, ευχήθηκε «ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Όλη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών. Η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας:

Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών είναι η πρώτη που υπογράφει η χώρα μας για τη δημιουργία ΑΟΖ. Η Συμφωνία αυτή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Βάσει της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών η Ιταλία αποδέχεται και αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία στο ελληνικό τμήμα της ΑΟΖ όπου και επιβάλλονται συγκεκριμένοι όροι για την κίνηση και δραστηριοποίηση των ιταλικών αλιευτικών. Για παράδειγμα, τίθεται συγκεκριμένη οροφή στον αριθμό των αλιευτικών μέσων από την Ιταλία που μπορούν να ψαρεύουν εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ, ενώ μέχρι σήμερα ούτε περιορισμός στον αριθμό των αλιευτικών προβλεπόταν ούτε και όρια στις περιοχές όπου εντόπιζαν τα αλιεύματά τους οι Ιταλοί.