Ειδήσεις

Σταϊκούρας 10ετές ομόλογο: «Η χώρα βγήκε για δεύτερη φορά στις αγορές με επιτυχία»

Σταϊκούρας 10ετές ομόλογο: Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών.

Ικανοποιημένος για την μεγάλη επιτυχία που κατέγραψε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα χαρακτήρισε την έκδοσή αυτή ως «ψήφο εμπιστοσύνης». Τι ανέφερε για τους ποιοτικούς επενδυτές που προσέτρεξαν να αποκτήσουν το ελληνικό χρεόγραφο;

Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία. Άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1,57%. Επιτόκιο ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019.

Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της. Πάνω σε αυτή τη βάση, με πίστη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Ώστε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Με τεράστια επιτυχία έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο:

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή έκδοση συγκέντρωσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και υπερκάλυψαν το ποσό των 3 δις ευρώ που ζητούσε η Ελλάδα. Λόγω της εντυπωσιακής ζήτησης το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,57%, ενώ το αρχικό επιτόκιο καθοδήγησης (guidance) του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ήταν στο 1,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ έχει δώσει οδηγίες στους αναδόχους της έκδοσης να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτές υψηλής ποιότητας. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η πλειοψηφία των χρεογράφων δεν θα καταλήξει σε fund που δεν διακρατούν τους τίτλους ως την λήξη τους. Σημειώνεται, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,55%, συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,94%.