Αυτό που συμβαίνει με την αύξηση των κρουσμάτων ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Μετά από τα αυστηρά μέτρα και την επιτυχημένη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης, πληρώνοντας το αναπόφευκτο τίμημα στην οικονομία, η κατάσταση λειτούργησε ως ελατήριο. Η ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική πίεση των μηνών της καραντίνας, άρχισε να εκτονώνεται με την άρση των μέτρων. Στην αρχή σταδιακά και λελογισμένα καθώς ο φόβος συνέχισε να λειτουργεί ως τροχοπέδη και στη συνέχεια με αυξανόμενη αμέλεια και εγκατάλειψη των μέτρων.
Ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων ή και ο μηδενισμός τους ορισμένες ημέρες, η παύση της καθημερινής ζωντανής ενημέρωσης, η διευρυνόμενη χαλάρωση των μέτρων και η αίσθηση ή ψευδαίσθηση ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αδρανοποιεί τον κορωνοϊό ή περιορίζει τη μεταδοτικότητά του, οδήγησαν σε μία ανεμελιά που είναι εμφανής, από τα beach bar και τα bar γενικώς μέχρι τα λεωφορεία και το μετρό και από τις πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι τα…πανηγύρια. Τα 97 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ήτοι περίπου 25 την ημέρα από εκεί που είχαμε κάτω από πέντε ή κανένα, είναι καμπανάκι κινδύνου.
Αυτά συμβαίνουν από εσωτερικές εστίες μετάδοσης, από Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως αν κάποιοι είχαν ταξιδέψει, πριν καν ανοίξει η χώρα για τον τουρισμό, οπότε οι πιθανοί φορείς λογικά και στατιστικά θα αυξηθούν με την έλευση των ξένων.
Η προειδοποίηση για τοπικά lockdown είναι εικόνα από το εγγύς μέλλον και θα καταστεί μονόδρομος αν η κατάσταση ξεφύγει. Στον ήδη επιβαρυμένο τουριστικό τομέα, στον οποίο και με το καλύτερο σενάριο η σεζόν θα είναι κουτσουρεμένη, θα προστεθεί η απώλεια του πλεονεκτήματος του «καθαρού προορισμού». Καταλαβαίνει ο καθένας ότι η είδηση για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων, νομών ή ακόμα χειρότερα περιφέρειας και η εικόνα μίας χώρας η οποία είναι κατακερματισμένη υγειονομικά σε ζώνες covid-free και «μολυσμένες» περιοχές, ειδικά αν οι τελευταίες είναι γνωστοί προορισμοί, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την τουριστική καμπάνια.
Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς για τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει χώρες και να προκαλεί χιλιάδες θανάτους. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και 405 χιλιάδες θάνατοι με ορισμένα μέρη του πλανήτη να μην έχουν ακόμα περάσει από την επιδημική φάση την οποία όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν. Επιδημιολογικά καμία χώρα δεν είναι μακριά από την άλλη, η γεωγραφική απόσταση είναι σχετικό μέγεθος σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σε πτήση από την Ντόχα του Κατάρ εντοπίστηκαν – ευτυχώς πριν αποβιβαστούν – 12 επιβάτες που ήταν φορείς.
Το γεγονός ότι δεν έχουμε καθημερινά ειδήσεις για εκατοντάδες νεκρούς στη γειτονική Ιταλία, αφαίρεσε μία δραματική υπόμνηση η οποία λειτουργούσε για εμάς αποτρεπτικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η γειτονική χώρα με τις 34 χιλιάδες νεκρούς έχει ξεφύγει, Συνεχίζει να καταγράφει μερικά δεκάδες νέους θανάτους κάθε μέρα. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους τουρίστες που ευελπιστούμε να έρθουν θα είναι Ιταλοί. Όπως και Βρετανοί και άλλοι από χώρες που δεν έχουν «καθαρίσει». Στην περίπτωσή μας θα πρέπει να προσθέσουμε το μεταναστευτικό το οποίο η Τουρκία έχει εργαλοιοποιήσει και χρησιμοποιεί και ως όπλο βιολογικού πολέμου επιχειρώντας διαρκώς να στείλει μολυσμένους μετανάστες στα νησιά και στον Έβρο.
Εν κατακλείδι. Η απειλή του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, όπως έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και με ένα τρίτο το φθινόπωρο. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθούν όλες οι υπόλοιπες εξελίξεις, ένας αστάθμητος και ένας απολύτως προβλέψιμος: Ο covid-19 και ο ιός της Τουρκίας…