Αμέτρητοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από το πρωί σήμερα στο Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.
Η οργή των διαδηλωτών για τον θάνατο του 46χρονου Φλόιντ δίνει τη θέση της σε μια αυξανόμενη αποφασιστικότητα να μετατραπεί η υπόθεση αυτή σε σημείο καμπής για τις φυλετικές διακρίσεις και σε εφαλτήριο για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Γίνονται πολλές αλλαγές. Είναι τραγικό που έπρεπε να χαθεί μια ζωή», είπε ο Πέρενς Μάκιντος, ένας Αφροαμερικανός κάτοικος του Χιούστον που περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Φλόιντ. Ο Τζο Μπάιντεν, ο διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πρόκειται να συναντηθεί με τους συγγενείς του Φλόιντ αργότερα σήμερα. Η κηδεία θα γίνει αύριο Τρίτη και θα την τελέσει ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η οικογένειά του Τζορτζ Φλόιντ:
Η οικογένεια του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε από λευκό αστυνομικό, στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών προσφεύγει στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ζητώντας προτάσεις για τη συστημική μεταρρύθμιση της Αστυνομίας. Σύμφωνα με το CNNi, με επιστολή της στις 3 Ιουνίου προς την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, η οικογένεια του Φλόιντ και ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπεν Κραμπ, απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ να ερευνήσει τον θάνατο και να ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να ασκηθούν ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών.
Επίσης, ζητούν μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών αποκλιμάκωσης, ανεξάρτητες έρευνες και αυτοψίες για κάθε δολοφονία που έχει διαπράξει η Αστυνομία.
Ο Κραμπ σε δήλωσή του είπε ότι “οι ΗΠΑ έχουν ένα μοτίβο και πρακτική ετών στέρησης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή σε βάρος μαύρων πολιτών”. Επίσης, σημείωσε ότι είχε ζητήσει την προστασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αμέτρητες περιπτώσεις αστυνομικής βίας εναντίον των μαύρων -συμπεριλαμβανομένων των Μάρτιν Λι Άντερσον στη Φλόριντα, Μάικλ Μπράουν στο Μιζούρι και Μπρεόνα Τέιλορ στο Κεντάκι – αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς ενώπιον ευθυνών, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία και βίντεο.
«Όταν μία ομάδα ανθρώπων, οποιασδήποτε εθνικότητας, συστηματικά αποστερείται του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή από την ίδια της την κυβέρνηση και για δεκαετίας, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην διεθνή κοινότητα για υποστήριξη και στα Ηνωμένα Έθνη για παρέμβαση. Θυμόμαστε τα λόγια του Αιθίοπα αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1963, με την οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για ισότητα και δικαιοσύνη μέχρι “η φιλοσοφία η οποία θεωρεί κάποια φυλή ανώτερη και άλλες κατώτερες, να εγκαταλειφθεί οριστικά. Μέχρι το χρώμα των ανθρώπων να μην είναι σημαντικότερο από το χρώμα των ματιών τους”», ανέφερε ο Κραμπ.
Οι νομικοί σύμβουλοι και δικηγόροι, Τζότακα Έαντι και Τζασμίν Ραντ, πρόσθεσαν: «Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ την 1η Ιουνίου του 2020, όπου επεσήμανε ότι το δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν εις βάρος του δικαιώματος στη ζωή των Αφροαμερικανών, αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της έκκλησης προς τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς πιστεύουμε ότι τα σχόλιά του θα αφυπνίσουν πολιτοφυλακές και βία εναντίον Αφροαμερικανών».